Beschrijving van de conflicten tussen de Hoeken en Kabeljauwen in de periode 1345-1492. Met illustraties.
Analyse van de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 en de gevolgen van dit conflict voor het Midden-Oosten.
Geschiedenis van het Nederlandse Waddengebied.
Geschiedenis van de Krimoorlog tussen Turkije (gesteund door Engeland en Frankrijk) en Rusland om het schiereiland in de Zwarte Zee.
Bespreking van zestien historische moorden, van de moord op farao Ramses III in 1155 v.Chr. tot de dodelijke aanslag op Yitzhak Rabin in 1995.
Overzicht van 1900 tot circa 1990.
Dit boek gaat over de watergeuzen. De vrijbuiters, avonturiers en piraten uit de begintijd van onze nationale onafhankelijkheidsstrijd. Zij, die vanaf de eerste jaren van de Tachtigjarige oorlog in dienst van Willem van Oranje opereerden. De Watergeuzen gaat ook over hun operatieterrein, de zee, en vooral: het gebied dat we nu de Wadden noemen. Doedens en Houter deden onderzoek in archieven in binnen- en buitenland. Ze kwamen veel ongebruikt archiefmateriaal tegen. Zij beschrijven wie de watergeuzen waren. Maar ook: wat over het hoofd werd gezien: de grote schade op wat nu de Waddenzee heet. Op het Marsdiep en het Vlie. Op en bij de eilanden Vlieland, Texel en Terschelling en Ameland. Via dat gebied voeren de graanschepen uit de Oostzee binnen, daar werden ze prijs gemaakt. Daar plunderden en roofden de geuzen, daar hadden zij - zoals in het geval van Vlieland - hun basis en werd een bloedige strijd gestreden. Bij watergeuzen denkt iedereen natuurlijk aan Den Briel, maar het beeld is groter en completer: in de Noordelijke zeegaten, op de Waddeneilanden en de Zuiderzee werden ingrijpende aanslagen gepleegd. Alva en zijn mensen onderschatten onterecht het gevaar juist vanuit die hoek. In het complete verhaal van de vele gewelddadige acties van de watergeuzen en hun tegenstanders mag het voorgaande niet gemist worden. In De Watergeuzen worden die acties gereconstrueerd. De tegenstanders van de geuzen en Willem van Oranje, de Spaanse koning en zijn aanhangers, werden daardoor zwaar getroffen. Bij geuzenoperaties werd geld buit gemaakt, waarmee Oranje's troepen werden betaald. Op het Vlie werden de graanschepen tegengehouden die het Spaansgezinde Amsterdam moesten voeden. Maar het oostelijke dorp op Vlieland werd weer door de Spanjaarden plat gebrand. Het onderzoek van Doedens en Houter brengt deze Vergeten Geschiedenis in beeldGeschiedenis van de wapenfeiten van de watergeuzen tijdens de eerste fase van de Opstand tussen 1568 en 1575, met name rond de Waddeneilanden Texel, Vlieland en Terschelling en de invloed daarvan op de Oostzeehandel van Holland.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.