"In 1962 kwam de Amerikaanse tenorsaxofonist Dexter Gordon (1923-1990) voor een verblijf dat uiteindelijk veertien jaar zou duren naar Europa. De Utrechtse jazzfanaat Jaap van de Klomp zag dat Gordon overal in Europa speelde behalve in Nederland dus haalde hij de saxofonist zelf naar het in een werfkelder gevestigde Utrechtse Persepolis. Hij regelde de volgens hem beste begeleiders (pianist Rob Madna, bassist Ruud Jacobs en drummer Cees See) en haalde de VARA-radio erbij. Dexter Gordon gaf in januari 1963 twee concerten, waarvan het tweede deels door de radio werd uitgezonden. De banden zijn altijd bewaard gebleven en vormen nu de bron voor een wederom prachtige uitgave door het Nederlands Jazz Archief in de reeks Treasures Of Dutch Jazz. Gordon blijkt in geweldige vorm. Zijn toon is diep, zijn spel aanvankelijk traag maar naarmate hij door zijn uitstekende begeleiders meer op zijn gemak wordt gesteld komt er steeds meer swing in en permitteert hij het zich zelfs om een stukje te zingen". (Volkskrant)
"Een van de belangrijke aspecten van deze door het Nederlands Jazz Archief uitgebrachte opname is het mooie donkerbruine geluid van de tenorsax. Don Byas wordt begeleid door John Engels op drums en Pim en Ruud Jacobs op resp. piano en bas. Het programma bestaat uit standards. Lekker stevig wordt om en om afgewisseld met ballads. Meteen in "I Remember Clifford" demonstreert Byas hoe je een ballad speelt: vertragen en gewicht leggen in het thema en dan in het chorus ietsjes versnellen. Ruud Jacobs krijgt in het nummer de ruimte om echt eens aan het vertellen te gaan. Waarna de saxofonist al rapsodiërend het nummer tot een eind breidt. Pim speelt als altijd met zijn fluwelen toets en laat horen dat hij kan begeleiden en soleren. In "Lady Bird" speelt Ruud Jacobs nog een heel geslaagde solo. John Engels is passend en lekker eigenwijs aanwezig. De aankondigingen van Don Byas staan er integraal op. Kostbaar stukje Nederlandse jazzmuziek." (Hessel Fluitman, Jazzflist)\n\n"Zoveel opnamen van Byas uit die tijd zijn er niet, en hoe zonde dat is, bewijst dit sublieme album. Superieur geluid en een geweldig spelende band. De majestueuze volle ronde toon van Byas bezorgt je geregeld kippenvel. Vijf kwartier puur jazzgenot." (Gijsbert Kamer, Volkskrant; 5 uit 5 sterren)
Als Rita Reys werd gevraagd wie ze als haar opvolger zag, antwoordde Europes First Lady of Jazz' al jaren: Fay Claassen. Dus was het niet meer dan logisch dat Reys' begeleiders, het Peter Beets Trio, na haar dood Claassen benaderden. Het eerste optreden van deze combinatie vond plaats in het prestigieuze Amsterdamse Concertgebouw. Dit concert werd opgenomen en heeft geresulteerd in deze CD. Claassen is absoluut geen Reys-imitator, heeft een totaal andere stemkleur en eigen, haast vibratoloze zangstijl. Wél vertolkt ze hier repertoire dat vergroeid is geraakt met La Reys. Veel evergreens uit The Great American Songbook, maar ook "Zon In Scheveningen" van Harry de Groot en Hans van Hemert - het enige Nederlandstalige lied op een verder geheel Engelstalige aangelegenheid. In pianist Beets' trio vinden we naast gitarist Martijn van Iterson (een waardig opvolger van Wim Overgaauw) nog immmer Reys' zwager Ruud Jacobs op contrabas. Beets trad zelf al eerder in de voetsporen van Reys' man, wijlen Pim Jacobs.
Easy-listening-pianojazz uit 1986 van een kwintet rond twee bekende Nederlandse pianisten. Eén van beiden speelt ook elektrische piano, of, waarschijnlijker, een synthesizer die een elektrisch piano-achtig geluid genereert. Met ook de veelgeroemde gitarist Wim Overgaauw.
In 1990 verscheen dit eerbetoon aan de twee jaar eerder overleden componist/arrangeur/dirigent. De vier bij dit album betrokken musici hebben veel met hem gewerkt in hun muzikale carrière. Zo werkte Van Otterloo mee aan de succesvolle Introspection-serie van fluitist/organist Thijs van Leer en bassist/producer Ruud Jacobs. Diverse stukken op dit album stonden al eens op zo'n Introspection-album of bouwen voort op die licht-klassieke instrumentale amusementsmuzieksstijl. Natuurlijk kon van Van Otterloo zijn beroemde thema voor de film Turks Fruit niet ontbreken.
Neêrlands 'grand lady of jazz', begeleid door het trio rond haar man Pim live in het Concertgebouw, 7 april 1985. In 4 stukken (waaronder twee medley's - eentje gewijd aan Fats Waller en eentje aan Duke Ellington) speelt Louis van Dijk mee als tweede pianist. Verder passeren standards als "My Funny Valentine" en "Misty" de revue.
"Dit is een goed stel, hoor. Benjamin Herman (sax), Peter Beets (piano), Han Bennink (drums) en Ruud Jacobs (bas). Twee generaties die zich buigen over werk van Misha Mengelberg (1935-2017). Herman maakte al eerder albums met diens muziek en Bennink speelde zijn hele leven met hem, o.a. in het ICP Orchestra. Jacobs begeleidde zo ongeveer iedere Amerikaanse jazzster die sinds de vroege jaren 60 Nederland aandeed en Beets kan bijna alles op piano. Wat op dit live-album vooral knap is: hij probeert Mengelberg niet te imiteren. De grilligheden die bij de composities als "The Romantic Jump of Hares" en "Driekusman Total Loss" horen, neemt Bennink wel voor zijn rekening. De rest speelt volledig in zijn eigen stijl, maar tsjonge jonge wat swingt dit boeltje, zeg. Het kwartet speelt soms lekker dwars, en volgt dan weer heel gepast de melodie, maar altijd speels en avontuurlijk. Heerlijk hoe het met dit prachtige, prettig dwarse en prikkelende repertoire aan de haal gaat." (Gijsbert Kamer, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
Jazzsaxofoniste Carolyn Breuer maakte deze CD met eigen repertoire in 2003 met haar kwartet en het Concertgebouw Kamerorkest. Henk Meutgeert schreef de arrangementen voor het orkest.
Opname van een concert ter gelegenheid van de 65e verjaardag van jazzgitarist Wim Overgaauw in 1994, met medewerking van twee generaties collega's en studenten (waaronder Jesse van Ruller en Martijn van Iterson). Wim Overgaauw overleed een jaar later, op 30 november 1995
In : de Gelderlander [Editie Rivierenland] : 22 december 2006
de Gelderlander [Editie Rivierenland] : 13 oktober 2006
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.