"Over Liza Ferschtmans uitvoering van Serenade after Platos Symposium van Leonard Bernstein (1918-1990) in Dallas met Jaap van Zweden schreef de New York Times: with Dutch violinist Liza Ferschtman bringing refined beauty and character to the solo part of the Bernstein [Serenade] the concert was nothing short of revelatory". Deze Serenade is gebaseerd op Platos Symposium. In deze filosofische tekst zetten Griekse wijsgeren hun ideeën over de liefde uiteen. Lisa was verbijsterd toen zij het werk voor het eerst hoorde. De eigenheid, de expressie, de variatie in kleuren, de ongelooflijke orkestratie. Niet voor niets was de uitvoering in Dallas een openbaring. Met dit enthousiasme is ook deze live uitvoering met Het Gelders Orkest opgenomen. Het programma opent met het Vioolconcert van Erich Korngold. Dit laat romantische werk is gevuld met prachtige filmmelodieën. Het Vioolconcert van Korngold voert Liza Ferschtman uit met Prague Symphony Orchestra onder leiding van Jirí Malát" (Platomania).
Opname: 2009
"Strijdlustig en triomfantelijk staat ze op de hoes van haar nieuwe album met het Vioolconcert van Dvorak. En zo klínkt het ook. Violiste Liza Ferschtman, van oudsher de meest muzikale en sensitieve onder de jongere Nederlandse violistes, heeft haar twijfels en kwetsbaarheden de afgelopen jaren overtuigend ingeruild voor een soms vlijmscherpe passie en trefzekerheid. In haar vurige, intense en emotioneel doorleefde vioolspel is ze zelfbewuster en vrijer dan ooit tevoren. Het muzikaal en flexibel begeleidende Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. de Zwitser Mario Venzago geeft Ferschtman niet alleen alle ruimte om te schitteren met haar violistische kwaliteiten, maar ondersteunt haar ook in haar meeslepende inspanningen om de Slavische ziel van Dvorak optimaal boven water te krijgen. Met succes, zowel in de lyrische als de pathetische passages. Ook in Gershwins An American in Paris levert het Nederlands Philharmonisch Orkest een overtuigende prestatie." (Wenneke Savenije, Klassieke Zaken)
"Alle denkbare hoofddeksels af voor violisten die zich wagen aan de sonates en partita's van Bach en aan de sonates van zijn 20ste-eeuwse Belgische muzikale erfgenaam Eugène Ysaÿe. En nog meer voor violisten die erin slagen de luisteraar tijdelijk te laten vergeten dat hier gigantische technische horden moeten worden genomen en werkelijk muziek weten te maken van het schier onspeelbare. In het geval van de onverschrokken Nederlandse violiste Liza Ferschtman komen we hoofddeksels tekort. Meteen al het openingsarpeggio in Bachs Sonate Nr. 1 wil je 100 keer achter elkaar horen. Pure poëzie. Is het ooit zo mooi gespeeld? En Ferschtman houdt het torenhoge niveau de hele CD lang vast. De fugalijnen zijn helder, de toon is altijd prachtig en de muzikale diepte is peilloos (er is altijd een geheimzinnige melancholie aanwezig). De Sonate van Ysaÿe, die met een Bachcitaat begint en is doorweekt van het Dies irea-motief, is als uitsmijter zelfs ronduit spectaculair. Aanschaffen." (Erik Voermans, Parool, 5 uit 5 sterren)
Vader en dochter Ferschtmann spelen samen drie viool/cello-duo's uit de muzikaal spannende jaren '10 en '20 van de 20ste eeuw. Het duo speelde dit programma eerder tijdens een concert in het Concertgebouw Amsterdam op een avond waarvoor Liza 'carte blanche' had gekregen. Volg voor uitgebreide info (en links naar Youtube-filmpjes) de link naar label Challenge Classics. "Het bitonale werk van Ravel en de dissonanten in Kodálys Duos vormen de opmaat voor een vurig speels duo van Erwin Schulhoff. Warm aanbevolen!" (Wil Zenhorst, Platomania)\n"Het klinkt alsof ze deze stukken al hun hele leven samen spelen, wat ongetwijfeld niet ver bezijden de waarheid is." (Fris van der Waa, Volkskrant; waardering: 4 uit 5 sterren)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.