""Seeing" is maar liefst het tiende album van het Tord Gustavsen Trio voor ECM. Het trio behoort al vanaf het begin in 2003 met "Changing Places" tot de absolute top van de hedendaagse jazz en behoeft eigenlijk geen introductie. In de afgelopen ruim twintig jaar heeft Gustavsen voortdurend over zijn eigen grenzen heengekeken en toch een uit duizenden herkenbaar geluid gehouden, waarin invloeden doorklinken van gospel, blues, folk en kerkmuziek. Naast vijf eigen composities zijn er uitvoeringen van een traditionele Noorse kerkhymne en een negentiende-eeuwse Engelse koraal en net als op vorige albums bewerkingen van stukken van Bach. Steinar Rakner, die op voorganger "Opening" zijn debuut maakte is inmiddels een vaste kracht geworden. Met drummer van het eerste uur Jarle Vespestad kan Gustavsen lezen en schrijven. Alles draait in de compacte stukken om samenspel. Al improviserend dringen de drie steeds door tot de kern, precies de juiste accenten leggend, waarmee ze een enorme diepgang bereiken." (Jazzenzo.nl)
"Gustavsen volgde de opleiding voor jazzmuziek aan het conservatorium van Trondheim en maakte begin 2000 als studiopianist opnames met uiteenlopende acts als aire & angels, Nymark Collective, Silje Nergaard en Funky Butt. Zijn debuut met zijn eigen trio was in 2003 toen hij Changing Places opnam voor het prestigieuze ECM-label. Critici in binnen- en buitenland waren onder de indruk van zijn pianospel, dat volgens mijn collega van DownBeat de indruk wekte dat elke noot een geheime kracht bevatte. Een kracht die in extremis op de voorgrond trad toen Gustavsen in 2016 met zangeres Simin Tander en drummer Jarle Vespestad het poëtische album What Was Said uitbracht. Dat de Noor ook zonder vocale hulp magie kan bedrijven, blijkt uit The Other Side. Verdeeld over twaalf composities gaat het trio uiterst inventief aan de slag met een aantal composities van Gustavsen, bewerkingen van traditionele Noorse volksliedjes en twee composities van J.S. Bach". (Heaven)
"De voormalige vaste begeleidingsgroep van de Noorse zangeres Silje Nergaard brengt sinds 2003 eigen albums uit. Melodische, romantische en poëtische muziek vormt de basis, waarin stilte en ruimte een duidelijke rol spelen. De muziek is op sommige momenten verstild, soms ritmisch en meer up-tempo, maar altijd in een soort relaxte terughoudendheid. Op "Being There" heerst een weemoedige, naar binnengekeerd sfeer. Het tempo is in de langzame nummers ver teruggeschroefd, waardoor de instrumenten ruimte krijgen om een verhaal te vertellen. Vooral de piano zet daarbij de toon en bas en drums ondersteunen voornamelijk. Typische jazz hoor je ook wat minder, meer zijn jazz en improvisatie, klassiek en folk tot een organische eenheid versmolten. De uitkomst is muziek die niet zozeer origineel is, maar wel je gehoor weet te prikkelen. En waarbij de wereld wat minder snel lijkt te draaien. Wat een rust..." (naar Rita Jager, Planet.nl)
Evenals Kari Bremnes gerespecteerd zangeres in Noorwegen, die zich in diverse genres ontwikkelde. Dit is haar 6de plaat, waarop ze nadrukkelijk voor jazz kiest, geproduceerd door gitarist George Wadenius (o.a. Steely Dan). Op North Sea 2001.
Haar zang heeft iets ondefinieerbaar Scandinavisch (het is een cliche, maar roept die ijle, nevelige ruimtelijkheid op) met hintjes naar Billie Holiday-frasering. Mooie, vanzelfsprekend klinkende liedjes en een gevoelige Stevie Wonder-cover.
Zangeres met betoverende, soepele stem; helder met een omfloerst trekje (Kan dat? Silje bewijst 't). De toegankelijke, soms naar volwassen pop neigende stukken zijn zelfgeschreven. Daartussen prijkt 'This Is Not America' van Bowie/Metheny.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.