Handel was 63 jaar oud toen hij één van zijn laatste meesterwerken componeerde: het oratorium Solomon. De eerste akte sluit aan bij de poëtische taal van het Hooglied, een Bijbelboek waarvan de traditie wil dat ze geschreven is door koning Salomo. De tweede akte behandelt het zogenaamde Salomonsoordeel: het beroemde verhaal waarbij de koning dreigde een kind in tweeën te hakken. De derde akte betreft de vaak geromantiseerde ontmoeting van Salomo met de Koningin van Sheba. De eerste uitvoering vond op 17 maart 1749 plaats in Covent Garden onder leiding van de componist. Helaas heeft dit oratorium nooit de populariteit van de Messiah geëvenaard, en dat ondank de prachtige muziek en het sterke libretto. (HJ)|
In 1707 komt Händel aan in Rome, waar hij meteen grote indruk maakt met een reeks Vespers voor soli, koor en orkest - waaronder Dixit Dominus en Laudate pueri Dominum. De jeugdige, kleurrijke felheid (Händel was slechts 22 jaar) waarmee hij vooral in Dixit Dominus uitpakt, sleept de luisteraar mee in een spiraal van geweld en tegelijk bloedmooie verstilling. (...) Lang werd gedacht dat de cantate Il pianto di Maria ook van Händel was, tot in de jaren ’90 bleek dat ze uit de pen van Giovanni Battista Ferrandini kwam. Hij laat Maria haar zoon aan het graf, bewenen in een exuberante barokke stijl. (...) In deze cantate uit 1739 voor mezzosopraan en strijkers beweent Maria haar zoon aan het graf, in een exuberante barokke stijl: rond de zanglijnen van een ontwapenende eenvoud vlechten de strijkers met dissonanten een pakkend geheel. (vlaamsradiokoor.be)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.