Geannoteerde uitgave van het herdersspel van de Nederlandse schrijver (1581-1647).
Opname: 1995
"De Spaanse Successieoorlog (1700-1714) leverde talloze veldslagen en belegeringen in Europa op waarbij Frankrijk en Sperhandelingstafel in Utrecht wat uitmondde in de Vrede van Utrecht. Louis Peter Grijp hoogleraar liedcultuur en artistiek leider van Camerata Trajectina (Utrechts Muziekgezelschap) heeft een groot aantal liederen en muziek uit deze periode gevonden. Dit mondt uit in 34 liederen en marsen die werden gebruikt bij het vieren van feest of een gedenkwaardig moment. Onooglijke liedjes worden omgevormd tot dansen of triomfmarsen. Een fraai gedocumenteerd boekwerk vertelt over deze periode. Elk lied of mars wordt voorzien van interessante achtergrond informatie. Kortom een prachtig document om het belang van de Vrede van Utrecht te duiden. Ook al kwam de Republiek er bekaaid van af. Het vredesverdrag werd als een groot succes gevierd!" (Wil Zenhorst, Platomania)
Teksten van, informatie over en uitvoering (op cd) van 21 Nederlandse liedjes uit de 16e en 17e eeuw.
De CD bevat de muziek voor de theaterproductie rond Jeroen Bosch (ca.14571516) die op DVD is bijgevoegd. Bosch was een wereldberoemd schilder van allerlei psychedelisch ogende duivels en demonen. Uitgangspunt was het aan Bosch toegeschreven 'De Zeven Hoofdzonden', het paneel dat bij niemand minder dan koning Filips II van Spanje in de slaapkamer hing. Meest opvallende deelnemer aan het Jeroen Bosch-project was de toenmalige Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Hij voorzag iedere hoofdzonde van een gedicht, en in track 20 geeft zijn karakteristieke preekstoeltimbre stem aan de Dood. In de daarop volgende Helledans parodieert Louis Peter Grijp het kerkelijke contrapunt door de consonanten in te ruilen voor dissonanten. De cd bevat echter ook vromere zaken, dankzij de nalatenschap van Petrus Alamire. Deze vermaarde muziekkopiist was, net als Jeroen Bosch, gelieerd aan de Bossche Zwanenbroederschap. Aan diens fraaie koorboeken ontleende Camerata Trajectina een hemels Mariamotet van Jean Mouton. (HJ, Muziekweb)
Informatie in woord en beeld over de volksliederen van Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland.
In : Gelderland 1900-2000, p. 449-453
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.