Het drama van een moeder. Het Stabat Mater, over de moeder Maria aan de voet van het kruis waaraan haar zoon Jezus Christus stierf, behoort tot de oudste niet-bijbelse passieteksten. De auteur is nooit met zekerheid geïdentificeerd, maar moet in de dertiende eeuw in Italië hebben geleefd. De tekst is aangrijpend en roept op tot mede-lijden. NRC Handelsblad en Trouw presenteren samen een verzamelbox met 12 hoogt bijzondere Stabat Maters ( 7 cd)
Dubbele 10 voor zowel uitvoering als geluidskwaliteit) op Classics Today: "The Angeles String Quartet plays with far more vigor and passion than Decca's Aeolian or Naxos' Kodaly quartets, and with a richer, fuller sound than the otherwise excellent Tatrai Quartet on Hungaroton. They offer plenty of rhythmic energy, but never at the expense of the long line and a fine singing tone. In short, this set belongs in the collection of anyone who loves Haydn, chamber music in general, or string quartets in particular, and it's all been recorded with immaculate balances, a fine sense of presence, and genuine tonal warmth. We can only pray that it remains available long enough for music lovers to take note. Outstanding!" (klik op de link voor de complete tekst)
"Waarom is het niet eerder zo gedaan, vraag je je af als je deze Jahreszeiten hoort. Het vaak zo plechtig en massief uitgevoerde oratorium is ineens speelse toneelmuziek. Jacobs ontdoet Haydns werk van alle ernst en pretentie. De ouverture laat nog wat Maartse buien horen, een gure wind die in een onbehaaglijk g-klein door de bomen huilt, maar als boer Simon fluitend achter zijn ploeg het land heeft ingezaaid brengen vrolijk dansende kindertjes een eerbetoon aan de schoonheid van de ontwakende natuur. Ze memoreren bloeiende lelies, blatende lammetjes, zoemende bijen en fladderende vogels - alles door Haydn subtiel muzikaal geïllustreerd. In de zomer is er een misoogst (een indringend lamento) en de herfst beeldt Haydn uit met een drinkgelag bij een dans met doedelzak en trom. In de winter zitten de dames aan het spinnewiel en zingen een volksliedje. Het enige wat eigenlijk niet past in deze aanpak is het moralistisch slotkoor waarin ineens God van stal wordt gehaald." (Jos van der Zanden, Klassieke Zaken)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.