Opname: 1965-1973
"Zeer eerbiedig is het commentaar dat drie componisten uit de Duitse romanriek gaven op de muziek van wie hen waren voorgegaan. Joseph Rheinberger was groot bewonderaar van Bach. Ook de Passacaglia uit zijn 8e Orgelsonate getuigt daarvan. De 24 variaties worden door De Wolff in een mooie cadans uitgevoerd. De Fuga waarmee Julius Reubke zijn "Sonate over de 94e Psalm" besluit, is een eerbewijs aan Liszt, die nieuwe wegen baande door indrukken, teksten en gevoelens vrijuit te vertalen in muziek. De Wolff voert de Sonate met visie en vaart uit. Als het over het verdelgen van de goddelozen gaat, de muziek aanzwelt en De Wolff 'ff' kan spelen, is, zit je op het puntje van je stoel. Dat geldt ook voor de "Fantasie und Fuge" van Reger, waarin heden (vrijuit fantaseren) en verleden (dubbelfuga) elkaar ontmoeten. De Wolff speelt het grandioos, met wild in het rond draaiende quasi-vivaces, fraai opbloeiende en verwelkende adagio's, venijnig bijtende agitato's en daverende crescendo-passages." (J. Veerman, Ref. Dagblad)
De bekende organist (en dirigent) Charles de Wolff (1932-2011) bracht een groot deel van z'n jeugd in Enschede door. Later verzorgde hij in Enschede orgelconcertreeksen. Deze CD bevat opnamen die in 1989 voor de NCRV zijn gemaakt in de St. Eusebiuskerk in Arnhem. "Charles de Wolff dankt zijn bekendheid voornamelijk door dirigentschappen van de Naardense Bachvereniging, het Bachkoor Holland en het Noordelijk Philharmonisch Orkest, en als pleitbezorger van nieuwe en experimentele muziek. Zijn orgelspel heeft zich altijd gekenmerkt door een enorme virtuositeit. Karg-Elerts muziek sluit aan bij die van de vier jaar oudere Reger. Aanvankelijk werd hij beïnvloed door Debussy en Skrjabin, maar deze monumentale 'B.A.C.H.' is een logisch vervolg op het taal- en orgelgebruik van zijn voorganger aan het Leipziger conservatorium. Daverende accoorden met toegevoegde sexten besluiten het imposante werk." (René Verwer, Luister)
Deze niet via reguliere weg op CD verkrijgbare opname komt van een LP uit 1983 en is door onszelf op CD-R overgezet. De bekende organist (en dirigent) Charles de Wolff (1932-2011) bracht een groot deel van z'n jeugd in Enschede door. Door zijn jarenlange verblijf in Enschede is hij van jongs af aan zeer vertrouwd geraakt met het orgel van de Grote Kerk. Op dit instrument gaf hij in 1947, op 14-jarige leeftijd, zijn eerste radioconcert. Vanaf 1977 verzorgde hij op dit orgel concertreeksen. Zo werd in 1983 deze LP opgenomen met werken van Mendelssohn, Brahms, Reger en Karg-Elert. Zijn leermeester Harry Mayer overleed in 1983 en hij wordt geëerd met diens Fantasie over Psalm 150. Het orgel in de Grote Kerk werd gebouwd door Lambertus van Dam, nadat het uit 1855 daterende orgel al zeven jaar later aan de vlammen ten offer was gevallen tijdens de grote stadsbrand. In 1892 werd het Van Dam-orgel ingewijd. In 1953 voerde de Zaanse firma Flentrop een ingrijpende renovatie uit. (fragmenten uit de hoestekst van de LP)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.