Op 18 maart 2010 is drummer Lucas van Merwijk met zijn Music Machine, feat. Manu Gallo, in De Grote Kerk in Enschede. Van Merwijk stelt jaarlijks een geheel nieuwe band samen. Op deze DVD is de 2007-editie van de band te zien. Dit compacte kwartet liet een opmerkelijke fusie van latin(-)jazz met souljazz horen. Ga maar na: hoe vaak hoor je een band met steel drums (door Konkie Halmeyer van Curaçao, werkte met o.a. Monty Alexander) en Hammondorgel (Carlo de Wijs, ofwel D'Wys) als duellerende en duetterende lead-instrumenten? Dit, onder de wervelende ritmische ondergrond van Van Merwijks drums en de Cubaanse percussie van Roberto Vizcaino zorgt echt voor iets dat 'one of a kind' kan worden genoemd.
Concert, opgenomen15 februari 2008 in het Bimhuis, Amsterdam.\nDrummer Lucas van Merwijk stelt jaarlijks een geheel nieuwe band samen. Op deze DVD is de 2008-editie van de band te zien. "In 2008 toerde de drummer met Martin Verdonk, een veel gevraagd percussionist bij onder anderen Richard Bona, Prince en Steve Winwood, toetsenist Stormvogel uit Nederland en bassist Reno Steba uit Curaçao, met wie Van Merwijk jarenlang de basis vormde van Sticks and Strings. Speciale gast is de Bulgaar Theodosii Spassov, bespeler van de kaval (herdersfluit), die hij introduceerde in de jazz. Denk bij de aanwezigheid van een herdersfluit nu vooral niet aan het ijl pastoraal gefiedel. Spassov wisselt hemelse, lieflijke of mysterieuse klanken abrupt af met vervaarlijk gegrom of bronstig gekreun vanuit zijn onderbuik. Deze band brengt treurliederen met het bluesgevoel van de Balkan, die zomaar kunnen transformeren in zuivere funky fusion. (Maartje den Breejen, Het Parool)
"Ritme is een taal die iedereen begrijpt. Alle culturen hebben hun eigen varianten, en dat die heel goed samen kunnen gaan wordt aangetoond door deze spetterende live-registratie. Leider Lucas van Merwijk heeft hiervoor negen percussionisten uit zeven landen bijeengeroepen. En die naam moeten we breed opvatten: één van hen is de flamencozangeres en -danseres Nuria Manglano, die met haar hakken duizelingwekkende grooves uit de vloer ranselt. Daarnaast zien en horen we slagwerkers uit Senegal, Venezuela, Suriname, een tablaspeler uit Bangla Desh en een Duitse DJ. Alles zo goed gefilmd dat je niets van de vele subtili- teitenen mist, en steeds beseft hoe weergaloos knap het allemaal is. Afrikaans, latin, Zuid-Aziatisch, het blijkt allemaal moeiteloos te kunnen versmelten. Tablas kunnen funky klinken, flamencodans kan de dialoog aangaan met een swingend drumstel. Aan het eind danst er publiek op het podium. Hard afspelen, deze DVD." (Frank van Herk, Volkskrant; waardering 4 uit 5 sterren)
"Het Latinjazz-ensemble van slagwerker Lucas van Merwijk vierde in 2005 zijn tienjarig jubileum met concerten waarbij te horen was waar de band zo goed in is, maar die ook iets extras boden. Naast vaste zangeres Yma America waren ook gastvocalistes Izaline Calister en Lilian Vieira uitgenodigd, en daarmee werd het repertoire flink verbreed. Met de clavés, de raderwerken van even en oneven maatsoorten, zat het altijd al goed, en ook nu dendert de ritmesectie verpletterende door. De blazers behoren tot de beste die Nederland te bieden heeft; ze spelen de spetterende arrangementen met die combinatie van strakheid en ontspanning die het genre zo aanstekelijk maakt, en vullen ze aan met kruidige solos. America zingt met haar forse en uitbundige stemgeluid de salsanummers, maar de wat meer vlinderende Calister en Vieira blinken uit in ritmes en lyriek uit Curaçao en Brazilië. Dat zorgt voor afwisseling en rustpunten tussen het kopergeweld, en maakt deze live-registratie een feest." (Frank van Herk, Volkskrant)
Vrijdag 9 oktober 2009 in het Muziekcentrum, Enschede. "Drums United is een van de vele voordelen van multicultureel Nederland. De internationaal vermaarde slagwerkers overdonderden vriend en vijand met hun gezamenlijke show "World of rhythm". Het beste uit de Afrikaanse, Indiase, Spaanse, Latijns-Amerikaanse en westerse drumtradities door acht percussiepartners en een DJ tot een knetterend geheel gemixt. Drums United bestaat naast Lucas van Merwijk uit Pape Thiam en Aly NDiaye Rose uit Senegal, Gerardo Rosales uit Venezuela, Nils Fischer uit Duitsland, Niti Ranjan Biswas uit Bangladesh, de Surinaams-Nederlandse danseres Gianna Tam (dans) en de Nederlandse DJ Kokos." (De Weekkrant) "Het is vooral het waanzinnig hoge spelniveau dat deze groep zo bijzonder maakt. Logisch ook als je de beste spelers samenbrengt en hun gang laat gaan." (De Telegraaf)
Album uit 2002 van Nederlands jazzgitarist (electrisch) met Lucas van Merwijk (d), Boudewijn Lucas (b) en Ben vd Dungen (saxen). Een mengeling van fusion en moderne mainstream jazz.
Nederlandse latinjazz-bigband van drummer/percussionist Lucas van Merwijk eert de legendarische Cubaanse son-muzikant, die na verhuizing naar New York ook van grote invloed was op de ontwikkeling van de New Yorkse (Nuyorican) salsa.
Vervolg op 'Sticks & Strings' (met Vierdag (b) ipv Steba, naast Amuedo (g) en Van Merwijk (d)). Musici die hoorbaar vaak over jazzgrenzen gespeeld hebben in relaxte, doch boeiende stukken ver voorbij standaard themaatje/solootje-structuur.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.