"De Amerikaan Frederic Rzewski kan beschouwd worden als de 20ste-eeuwse Chopin, zo veel affiniteit heeft hij met de sonoriteit van de piano. Intussen is hij een fantastische vermommingskunstenaar, die van het ene muzikale jasje in het andere duikt. Zo heeft de opening van zijn Four Pieces uit 1977 een modernistische dissonantiegraad die er niet om liegt, maar toch maakt die plaats voor welluidendheid en poëzie. Later in het werk komt het centrale thema terug in zijn eigenlijke, Zuid-Amerikaanse kostuum. Pianist Ralph van Raat, die al in eerdere opnamen heeft getoond grote voeling met het werk van Rzewski te hebben, belicht al die gedaanteverwisselingen met ogenschijnlijk gemak. Samen met het ensemble Lunapark heeft hij bovendien een plaatprimeur met het speciaal voor hen geschreven Hard Cuts, dat strakker in zijn polyfone gewaad zit." (Frits van der Waa, Volkskrant; waardering: 4 uit 5 sterren)
In deze pianowerken is Joep Franssens meer dan in zijn orkestwerken duidelijk beïnvloed door de minimal music-stroming. In de repeterende en langzaam verschuivende patronen klinkt Philip Glass door, maar ook, zeker in "The gift of song", Simeon ten Holt. Dat is een stuk voor twee piano's en de manier waarop de patronen van beide spelers (in dit geval hoort u twee keer Ralph van Raat) vervlechten, roept herinneringen op aan "Canto ostinato" van de Bergense componist. De aard van deze werken maakt deze CD ook interessant voor liefhebbers van hedendaagse neoklassieke-componisten als Ludovico Einaudi en Max Richter.
Opname: 2006.\nLuister-10 in Luister 6/2007: "De internationaal gelauwerde Van Raat ontpopt zich als specialist in (post)minimalisme. Hij is een intelligente pianist met een hoop bagage. Anders dan vele collega's voegt hij iets onnmiskenbaar eigens toe aan de werken die hij speelt. "Phrygian Gates", het werk waarmee John Adams in 1978 definitief zijn eigen stem vond, overstijgt onder zijn vingers het karakter van een solowerk ruimschoots. Het klinkt bij de Nederlandse pianist eerder als een soort eenmansorkestwerk, opgezet met grote romantische gebaren; een soort mini-Bruckner-symfonie, waarin de strijkersnevels vervangen zijn door de verworvenheden van de minimal music. Van Raat is een meester als het gaat om dat breukvlak tussen lyrische expressie en keiharde motoriek. Van Raat laat "Phrygian Gates" meeslepend zingen, natuurlijk ademen, verblindend van kleur verschieten, de ruimte vullen met sonore klanken en intiem fluisteren. Adembenemend. Dat geldt ook voor de andere werken op deze verbluffende CD." (Anthony Fiurama)
Opname: 1969-2009.\n"Aan de hand van radio-opnamen uit de omroeparchieven, reeds bestaande CD-registraties en nieuwe productie-opnamen is het gehele compositorische oeuvre van Tristan Keuris op elf CD's bijeengebracht. Deze box is verschenen op het omroeplabel QuattroLive. Daarnaast bevat de box nog een DVD met daarop de film die Fred van Dijk maakte van één van Keuris bekendste werken: "To Brooklyn Bridge". "Als er iets is dat zijn muziek, bijna al zijn werken, van de vroegste tot de laatste, laat horen, is dat een grote drang tot expressie, tot communicatie, tot uitdrukken, tot wat hij zelf noemde het vertellen van een verhaal....'," aldus Leo Samama die de liner notes schreef. QuattroLive is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Radio 4, het Muziekcentrum van de Omroep, Radio Nederland Wereldomroep en de zendgemachtigden NPS, AVRO en TROS. Met QuattroLive willen deze organisaties bijzondere opnamen van de omroepensembles voor een breder publiek toegankelijk maken." (Muziekcentrum Nederland)
Opname: 2006-2009
Opname: 2009, 2007
Opname: 2007
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.