The 11 CD Mahler box brings together Abbados complete Berlin cycle for the first time. It is regarded as one of the crowning achievements of his final years. In performance, he became a conduit between the forces assembled on stage and the emotional narrative that resides in the music, completely transparent and without an interfering ego Stanley Dodds (BP violinist) In de Top 10 van verkrijgbare Mahler-opnamen, samengesteld door de redacteuren van Gramophone staan twee Abbado-directies: die van de Zesde en de Zevende.
"Openbaring Aan de totstandkoming van deze grandioze en in het kader van het ‘Originalklang Project bewaarheid geworden uitvoering is een lange periode van grondig wetenschappelijk onderzoek vooraf gegaan. Namelijk naar de instrumenten die Mahler zelf gebruikte en waarvoor hij dus zijn muziek schreef. Het zijn met name de blazers die wezenlijk verschillen van de exemplaren die bij de moderne orkesten worden gebruikt. Verschillen op het gebied van bijvoorbeeld klankkarakter, dynamisch bereik en stemming. Waaruit volgt dat deze op een andere manier worden bespeeld dan men doorgaans is gewend, iets wat een duidelijke training vereist. En dan zijn er de strijkers die in Mahlers tijd van darmsnaren waren voorzien. Trouwens de componist hield zich als artistiek leider van de Wiener Hofoper bepaald niet afzijdig van het reilen en zeilen van het orkest van deze instelling. van zijn tijd." (opusklassiek.nl)
Deel uitmakend van de Aangenaam Klassiek-campagne 2014: "Camerata Royal Concertgebouw Orchestra is al het goede dat het Koninklijk Concertgebouworkest te bieden heeft, maar dan in ensembleformaat. En dat ensemble komt telkens weer met bijzondere projecten. Zo gaat het gezelschap nu Mahlers laatst voltooide symfonie op een unieke manier te lijf, onder leiding van Gustavo Gimeno, die dit jaar bij het Koninklijk Concertgebouworkest als vervanger van Mariss Jansons een verpletterende indruk achterliet. De Duitse pianist en dirigent Klaus Simon bewerkte na de 'Eerste en de Vierde Symfonie' ook de indrukwekkende 'Negende' voor ensemble. In de eerste registratie ooit van deze ensembleversie onthult de Camerata de onweerstaanbare kamermuzikale pracht van Mahlers wereld."
Net na het overlijden van Claudio Abbado in 2014 verscheen een box met daarin diens opname van Mahler 4 uit 2005, met sopraan Renée Fleming. In zijn lange carrière nam hij het werk al eerder op. De opname op deze CD stamt uit 1978. Allmusics James Leonard daarover: "Abbado's first Mahler's Fourth from 1978 is beautifully played by the Vienna Philharmonic, radiantly sung by Frederica von Stade, and joyously conducted by the young Maestro at the first peak of his powers."
Opname uit 1988, met de Nederlandse alt Jard van Nes als solist. Jan de Kruijff op zijn site Musicalifeiten hierover: "Wanneer men in dit werk Bernard Haitink op zijn rijpst en best wil horen, is daar gelukkig zijn (vermoedelijk) laatste Berlijnse opname, die natuurlijk onmiddellijk ten opzichte van de eerdere pogingen een mooiere geluidskwaliteit bezit. Zijn kijk op het werk getuigt van rijpheid, ervaring, kennis en ontplooit zich met grote klankrijkdom. Culminerend in een warm-gloeiende, geconcentreerde weergave van de lange finale. Jard van Nes zorgt voor mystieke sfeer in haar Urlicht-fragment."
Opnames van het grote internationale festival dat in mei 1995 onder de titel "Gustav Mahler: the world listens" werd gehouden in het Amsterdamse Concertgebouw. Op 16 CD's alle symfonieën, orkestliederencycli en liederen voor bariton en piano. "De Wereldomroep heeft de collectie verspreid over 1500 radiostations wereldwijd. Bernard Haitink, die het eerste exemplaar aan Sanders uitreikte, deed dat met ironie. Hij sprak de verwachting uit dat sommigen daadwerkelijk de moeite zullen nemen de box uit zijn cellofaantje te halen. Er zit echter geen cellofaantje omheen, en het kost weinig moeite bevestigd te zien dat Haitink, naast Chailly, Abbado, Rattle en Muti, het leeuwendeel van de uitvoeringen heeft gedirigeerd: dat hij bij het Mahlerfeest 1995 zowel het Concertgebouworkest leidde als de Wiener en de Berliner Philharmoniker, in monumentale vertolkingen van de Tweede, Derde en Zesde Symfonie". (Roland de Beer, Volkskrant, 2006).
Box met complete symfonieën. Opnamen uit de periode 1962-1971.
Deze CD volgt de formule die al 15 jaar bij Classic FM te horen is: louter hoogtepunten uit het klassieke repertoire, aangevuld met verwante muziek uit films: een heerlijke mix van 'licht klassiek voor elk moment'.
"...Maar afgezien van de voors en tegens: het is onder de bevlogen leiding van Reinbert de Leeuw zonder enige twijfel een formidabele uitvoering geworden, de vocale en instrumentale partijen getuigend van een zeldzame indringendheid en doorleefdheid, een oordeel dat wat mij betreft geheel en al losstaat van de welke versiediscussie ook. Kortom, De Leeuw cum suis hebben een topprestatie geleverd die ver uitstijgt boven de versie-dit of de versie-dat. Waardoor dit album heel wat meer is geworden dan slechts' een document humain. Het tekstboekje is uitstekend verzorgd, de dichtregels staan er allemaal keurig in en de opname is een pláátje. Een met een warm hart gemaakte productie en daarmee tevens een bijzonder geslaagde, laatste muzikale herinnering aan Reinbert de Leeuw." (Opus Klassiek)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.