De Koninklijke Marechaussee bestaat in 2014 tweehonderd jaar. Vanaf de oprichting op 26 oktober 1814 vervult dit militair politiekorps een belangrijke rol op het snijvlak van politie en krijgsmacht. Lag de nadruk tot aan de Tweede Wereldoorlog op civiele politietaken, daarna verschoof het accent naar de militaire politiezorg bij de landmacht en de andere krijgsmachtdelen in binnen- en buitenland. De taak waarvan wellicht de meesten de Marechaussee kennen, is de personencontrole aan de grens, bijvoorbeeld op Schiphol. Onder meer in de roerige jaren zestig, zeventig en tachtig was het Wapen, zoals de Marechaussee meestal werd aangeduid een onmisbaar bijstandsinstrument, wat ertoe bijdroeg dat de Koninklijke Marechaussee vanaf 1988 een comeback in het politiebestel maakte
In dit boek wordt voor het eerst de unieke geschiedenis verteld van het detachement Nederlanders bij de befaamde Special Air Service (SAS), ook wel 'het spookleger' genoemd. Deze speciale Britse eenheid voerde in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika en Zuid- en Midden-Europa met succes sabotageacties uit om de troepen van de Duitse Wehrmacht te ontregelen. Hitler ergerde zich zo aan deze onverschrokken krijgers dat hij de geheime opdracht gaf om alle opgepakte SAS-militairen onmiddellijk te liquideren. Nog niet eerder zijn de avonturen van de 27 Nederlandse jonge mannen tot in detail beschreven. Op 'hoog verzoek' meldden zij zich begin december 1944 aan als vrijwilliger om in bezet Nederland gevaarlijke opdrachten uit te voeren. Een aantal van hen had in mei 1940 tegen de Duitsers gevochten, anderen hadden in het verzet gezeten of hadden geallieerde eenheden geholpen bij hun opmars. Vanuit het bevrijde deel van Nederland vlogen zij naar Engeland waar zij bij de SAS een cursus parachutespringen kregen en werden onderwezen in vakken als silent-killing en wapen- en springstoffenkennis. Vijftien militairen slaagden voor de intensieve SAS-opleiding en namen in april 1945 op de Veluwe deel aan SAS-operatie Keystone, die mede tot doel had om Rijkscommissaris Seyss-Inquart dood of levend in te rekenen. Daarna trokken ze met hun SAS-eenheid voor de operatie Archway Noord-Duitsland in, waarbij ze de vijand op de hielen zaten tot Duitsland op 4 mei 1945 in Noordwest-Europa capituleerdeHistorisch overzicht van de acties door Nederlandse militairen bij de Britse Special Air Service tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.