Dit is de tweede CD van de onorthodoxe cellist Ernst Reijseger met de Nederlandse pianist Harmen Fraanje en de Senegalese zanger-percussionist Mola Sylla. (met zowel Sylla als Fraanje had Reijseger trouwens al in diverse andere configuraties samengewerkt, HB) Grosso modo is dat wereldmuziek gekruid met improvisatie en jazz, maar niets is wat het lijkt bij Reijseger. Of toch deze keer? Het grootste deel werd op een enkele voormiddag uitgewerkt. We namen alles op met slechts één microfoon. Het zijn gewoon mooie liederen met een prachtige groove. Gewoontegetrouw brengt Reijseger ook in deze context muziek met een knipoog, letterlijk zelfs deze keer met de hoesfoto. Die vrouw stond als kind op de hoes van "Janna" (2003). Nu knipoogt ze als je op de website gaat kijken. (bron: Ernst Reijseger) Als je het doosje snel open en dicht doet, heb je met de CD hetzelfde effect.
Cellist and composer Ernst Reijseger crosses borders and creates his own sound world without barriers. Reiseger composed the soundtrack for Herzogs fantastic word of images, which he made under extreme circumstances in the largest salt desert on earth, the »Salar de Uyuni«, 3700 meter above sea level. Reijseger reveals a sheer infinite diversity featuring the Voches de Sardinna, the classical flute player Erik Bosgraaf, the jazz piano player Harman Fraanje from The Netherlands, the accordion player Luciano Biondini from Italy, the Scottish percussionist Alan 'Gunga' Purves, the classical Netherlands Wind Ensemble (NBE), and the voice from Senegal, Mola Sylla. Reijsgers orchestra with musicians from diverse cultural circles merged into one unit as it has rarely been heard before. Reijseger composes the whole soundtrack, he writes especially for each performing artist and he directs his ensemble with sure touch. His work combines different influences into a new whole. (bron: Winter & Winter)
"Een bijzonder album is Liberation van de Senegalees Mola Sylla in samenwerking met een indrukwekkende groep muzikanten. Het gezelschap heeft zich Xam Xam genoemd, dat kennis of intelligentie betekent in het Wolof. Maar eigenlijk is het een initiatief van pianist en componist Thijs Borsten, die de muzikanten bij elkaar zocht en al snel bij Mola terechtkwam, onder andere vanwege zijn bijzondere vokale kwaliteiten. En we moeten vooral ook niet de stem van de veelzijdige zangeres Sylvia de Hartog uit het oog verliezen. Die met de als één geheel spelende band het Afrikaanse gehalte van de muziek tot een heel andere en frisse smaak maakt. Het is een mooie cd om op een zonnige weekendochtend te draaien. De muziek is behoorlijk jazzy, maar dat past heel goed bij de Afrikaanse kant van de muziek. Vooral het nummer Africa, waarin een tekst van Angélique Kidjo wordt gebruikt, is een track waarin alle disciplines naar voren komen. Opzwepende percussie met viool, afgewisseld door stemmige piano." (Muziek uit Afrika)
"Hulde aan de Duitse regisseur Werner Herzog, die zijn soundtracks al jaren bij de Nederlandse cellist Ernst Reijseger pleegt te bestellen. Zo ook voor de documentaire "Cave Of Forgotten Dreams", waarbij Reijseger de jonge pianist Harmen Fraanje (1976) betrok. Die samenwerking beviel zo goed dat er een tweede album uit ontstond. Waar de soundtrack van typische Herzog-grandeur is voorzien, klinkt Down Deep als de intieme kamermuziekvariant. Met de Senegalese vocalist Mola Sylla werkte Reijseger eerder samen op het album "Janna" (2002). Zoals Sylla met enkele welgemikte vocale erupties toeslaat in "Amerigo" is van een huiveringwekkende pracht die de adem doet stokken. In het mystiek swingende "M'br" wordt duidelijk hoe goed Fraanje zich tussen de twee improvisatie-zwaargewichten Reijseger en Sylla thuisvoelt. "Down Deep" bevat in de rijke binnenwereld die deze drie heren exploreren een ongelofelijke suggestieve kracht. Intimiderend mooi." (Jaïr Tchong, Volkskrant; waardering: 5 uit 5 sterren)
Ofwel Systeme D, dat in april 2003 concerteerde voor JPD op de UT. Intens bedwelmende zang van een haast op religieuze wijze in vervoering zijnde Mola Sylla, hoogst originele cellolijnen van Reijseger en steeds verrassende percussie-accenten.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.