Journalistiek verslag van het wetenschappelijk onderzoek naar donkere materie, met aandacht voor verschillende natuurkundige theorieën over de aard van deze substantie.
Reis dwars door tijd en ruimte en ontdek hoe de eerste klokken werkten, waarom we jaren, uren en seconden hebben en hoe Einstein alle bestaande ideeën over tijd en ruimte overhoop gooide. Met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Kan Klaas een bokskampioen verslaan, blijven staan bij een tornado en een droneracer zijn? Lees hoe Klaas van Kruistum talloze van dit soort stoere uitdagingen aangaat en of alles lukt. Met opdrachten, weetjes en kleurenfoto's. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
Door van tijd een vierde dimensie te maken, werden ruimte en tijd in een geheel samengebracht en ontstond het begrip ruimtetijd, dat als basis diende voor een nieuw referentiekader voor het begrijpen en beschrijven van het heelal.
Wat is het verschil tussen een ster en supernova? Waarom is kosmisch perspectief belangrijk? De schrijver, astrofysicus, vertelt vlot over het ontstaan van het universum, kosmische ontdekkingen en thema's als donkere energie en zwarte gaten. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 t/m 16 jaar.
De wiskunde van een piepklein trillend snaartje vertoont gelijkenis met de eigenschappen van elementaire deeltjes. Daarme biedt de snaartheorie een nieuw wiskundig perspectief op bekende natuurkunde en een moderne manier om deeltjes en hun onderlinge krachten natuurkundig te beschrijven.
Beschrijving van wat getallen zijn, welke getallen er zijn en de ontdekking en het gebruik ervan.
Kan een drone in de toekomst een pizza bezorgen? Of kun je een kijkje nemen in je dromen? Lees over twaalf ontdekkingen van vroeger, nu en in de toekomst. Met kennisvragen, tijdlijnen, interviews met wetenschappers en kleurenillustraties. Vanaf ca. 11 jaar.
Inleiding in exoplaneten, planeten die niet om onze eigen zon draaien maar om andere sterren, met aandacht voor de vraag of daar ook leven kan bestaan.
Een inleiding in de quantummechanica en hoe dit quantumcomputers (supercomputers) mogelijk maakt, met aandacht voor o.a. de voor- en nadelen, de perikelen rond quantumsoftware en de toekomst.
Overzicht van de verschillende soorten telescopen die binnenkort gebouwd gaan worden.
Beschrijving van neutrino's en de wetenschappelijke relevantie en pogingen om deze mysterieuze deeltjes op te sporen.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.