Geschiedenis van het Nederlandse notariaat tijdens de Tweede Wereldoorlog en de houding die notarissen aannamen tegenover de Duitse bezetter.
Uitgave bij het 150-jarig bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Op 15 juli 2017 is het 75 jaar geleden dat het eerste transport van ruim duizend Joden vanuit Westerbork naar Auschwitz vertrok. Er zouden meer dan honderd transporten volgen. De gegevens over de transporten bevinden zich in het oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis. In De deportaties uit Nederland 1940-1945 wordt aan de hand van foto's van documenten getoond welke verhalen zich in dat archief bevinden. Zo wordt verteld over de razzia's in februari 1941, de ontruiming van het Apeldoornse Bos, het kindertransport uit Vught, een overlevende van Sobibor, de laatste maanden van het leven van Anne Frank. Het boek geeft een indringend beeld van de transporten uit Nederland naar de kampen, waar ruim 100.000 Joden, Sinti en Roma werden vermoord.1. Het dossier van Edith Beek ; 2. Het dossier van het Oorlogsarchief ; 3. Het dossier van Salomon Vischschraper en Gerrit Blom ; 4. Het dossier van de Joodse werkkampen ; 5. Het dossier van Sientje Abram ; 6. Het dossier van de tewerkstelling en deportatie in Auschwitz en omgeving ; 7. Het dossier van Lyon Poons en de schaker Salo Landau ; 8. Het dossier van Benjamin Pais ; 9. Het dossier van het Apeldoornsche Bos ; 10. Het dossier van Lineke de Vries ; 11. Het dossier van twee ontsnappingen uit Westerbork ; 12. Het dossier van Victor Alexander Mandaat ; 13. Het dossier van Frieda Herzenberg-Ettlinger en Mathieu van Leeuwen ; 14. Het dossier van Herman P. Milikowski en de valsemunters ; 15. Het dossier van het 'zigeunertransport', 19 mei 1944 ; 16. Het dossier van de laatste zeven maandenPersoonlijke portretten van enkele tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerde Nederlandse joden en zigeuners aan de hand van stukken uit de archieven van het Rode Kruis.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.