Beschrijving van de Nederlandse bouwsector ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, die zich vrijwillig en op grote schaal liet inschakelen door de Duitsers, en de regulering van de bouw in de jaren daarna. Met zwart-witfoto's.
Het is 1942. Driehonderdduizend Nederlandse bewoners worden gedwongen hun huis te verlaten en elders onderdak te zoeken. Woningen en gebouwen worden afgebroken, schootsvelden en tankgrachten aangelegd. De bezetter ontruimt een hele kuststreek om de Atlantikwall aan te leggen. Het aanzicht van plaatsen als Den Haag, Katwijk, Hoek van Holland, IJmuiden en Den Helder is onherkenbaar veranderd. Begin 1944 zetten de Duitsers grote delen van Zeeland en Zuid-Holland onder water waardoor nog eens zestigduizend mensen moeten evacueren en duizenden hectares vruchtbaar land voor jaren onbruikbaar werden. De schade is onherstelbaar. Dit vrijwel onbekende verhaal, dat de levens van honderdduizenden Nederlanders heeft beinvloed, wordt na vijfenzeventig jaar nu voor het eerst in al haar volledigheid verteld. Verdreven voor de Atlantikwall is een uitgebreide en vlot geschreven documentatie van een bijna vergeten verhaal met veel nog nooit eerder gepubliceerde en zeldzame foto's. De auteurs, Geert-Jan Mellink, Peter Saal en Steven van Schuppen, zijn al jaren betrokken bij verschillende onderzoeks- en onderwijsprojecten die de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall tot onderwerp hebben.Geschiedenis van de bouw van het Nederlandse deel van de Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan voor de bewoners van de kuststrook.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.