In 80 jaar oorlog beschrijft historicus Gijs van der Ham hoe verzet, opstand en burgeroorlog ervoor zorgden dat de bestaande Nederlanden in twee delen uiteenvielen. Het noorden, het huidige Nederland, werd onafhankelijk. Het zuiden, nu grofweg Belgie, bleef onderdeel van het Spaanse rijk. Pas tachtig jaar en drie generaties later kon vrede worden gesloten. In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon (1568-1648). Het jubileumjaar is aanleiding voor een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum, een zevendelige televisieserie van de ntr en een bijbehorend boek: 80 jaar oorlog. Alle drie laten zij zien hoe onderwerpen zoals tolerantie, godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht en identiteit - ook nu nog relevant -, een cruciale rol speelden in het ontstaan van het huidige Nederland en Belgie. De vormgeving van 80 jaar oorlog is in handen van de gerenommeerde grafisch ontwerper Irma Boom. Dit rijk geillustreerde boek is gebaseerd op voorwerpen en kunstwerken uit de tentoonstelling en verhalen uit de televisieserie. Daarnaast bevat het beschouwende essays van Judith Pollmann en Peter Vandermeersch.Overzicht van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) aan de hand van thema's, objecten, kunstwerken en persoonlijke getuigenissen.
Catalogus bij de tentoonstelling 'Zwart' over zwarte mensen in de schilderkunst van de 17e eeuw, o.a. in werk van Rembrandt.. - "Er waren zwarte mensen in het Nederland van de zeventiende eeuw. Zowel in de samenleving als in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven. Onterecht: Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten hebben namelijk prachtige kunstwerken gemaakt van zwarte mensen. 'Zwart in Rembrandts tijd' brengt ze voor het eerst samen. Wat valt op? De stereotypen die later het beeld van zwarte mensen zouden gaan bepalen, zijn nog niet overheersend. Er hebben mensen model gezeten en ze zijn naar de werkelijkheid weergegeven. Bovendien zijn zwarte personen niet alleen bijfiguren met een ondergeschikte rol, maar juist ook het centrale onderwerp van het kunstwerk. 'Zwart in Rembrandts tijd' probeert de omstandigheden waarin deze werken tot stand kwamen te verklaren. En hoe het komt dat de beeldvorming na circa 1660 veranderde. Over kunstenaars die de visuele wereld willen vastleggen, de impact van de trans-Atlantische slavernij en een kleine gemeenschap van vrije zwarte mensen in de Amsterdamse Jodenbreestraat". Exhibition: Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam, The Netherlands (05.03.-31.05.2020)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.