"Tussen 5.000 en 10.000 jaar geleden vond de Neolithische landbouwrevolutie plaats en werd de jager-verzamelaar meer en meer boer die van een nomadisch bestaan overging naar een vaste nederzetting. Het zijn 'vluchtige gestaltes' waar we weinig van weten. Zo'n 'vluchtige gestalte' is voor auteur Hein Klompmaker de groep boeren die meer dan 5000 jaar geleden besloten hunebedden te bouwen. De vraag of je deze groep boeren als het ware 'tot leven zou kunnen wekken' heeft hem niet meer losgelaten. Hoe leefden deze mensen en waarin verschilt onze tijd wezenlijk van die van de hunebedbouwers? In dit boek gaat Klompmaker als een moderne detective op zoek naar het leven van de boeren die hunebedden bouwden. De ontdekking van het Neolithicum wordt in de huidige tijd vooral beschreven als een 'grand narratif', waarbij grote lijnen en lange processen de boventoon voeren. Mede door de dominante plaats van archeologie in dit verhaal zijn het gedrag en de normen en waarden van de hunebedbouwende boeren vrijwel buiten beschouwing gebleven. Juist de cultureel-mentale ontwikkeling van de landbouwtransitie verdient nadere bestudering, onderzoek en belangstelling. Deze collectieve biografie voert niet alleen mensen van vlees en bloed op in het historische verhaal, maar laat ook monumenten, voorwerpen en landschappen als quasi-personages optreden en verbindt deze met het leven van alledag. Dat levert niet alleen een wetenschappelijk verantwoorde visie op, maar toont het Neolithicum in al zijn verscheidenheid en diversiteit als een vergane cultuur van mensen, dieren, monumenten en landschappen. Van mensen die net als wij, een verleden hadden, keuzes maakten in het hier en nu en nadachten over de toekomst. De multi-disciplinaire aanpak die Hein Klompmaker in dit boek hanteert, biedt een verrassend nieuwe kijk op het wereldbeeld van de boeren, die hunebedden bouwden".---uitgeverArcheologische verkenning van de leefwereld van de mensen die in het Neolithicum (20.000-5.000 jaar geleden) de hunebedden in Nederland bouwden.
Inleiding in de taal- en letterkunde van het Nedersaksisch, dat naast het Fries en Limburgs wordt gerekend tot de regiotalen van Nederland en onder andere het Gronings, Drents, Stellingwerfs, Sallands, Twents, Achterhoeks en Veluws omvat.
Geschiedenis van de Franse parachutisten die in april 1945 werden gedropt achter de linies in Drenthe om verwarring te stichten en bruggen te veroveren.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.