"In de concertzaal heeft het Orkest van het Oosten z'n Beethovencyclus zojuist afgerond. Op cd zijn de Enschedeërs pas toe aan aflevering drie, met de Zevende en Achtste symfonie. Die worden gespeeld door 'The Netherlands Symphony Orchestra', want zo luidt de naam waarmee het Orkest van het Oosten zich aan de grote wereld presenteert. Op de bok staat chef-dirigent Jan Willem de Vriend. Met zijn Combattimento Consort Amsterdam beoefent hij al jaren de historische uitvoeringspraktijk op hedendaagse instrumenten. Ook door de Enschedese Beethoven jaagt De Vriend een frisse wind, pittig articulerend en slim getimed. Neem het slotdeel van de Zevende: de felle ritmiek mondt uit in een orkestrale tornado die zich aan de karakterisering 'mooi' onttrekt. Maar des te heftiger toeslaat. (Guido van Oorschot, Volkskrant; waardering; 4 uit 5 sterren)
Na de internationaal op goede kritieken onthaalde Beethoven-symfonieëncyclus van Het Symfonie Orkest zijn nu de pianoconcerten aan de beurt. Met de bejubelde jonge solist Hannes Minnaar (derde prijs op het prestigieuze Koningin Elisabeth Concours 2010; ook bekend van het Van Baerle Trio) heeft men een solist van formaat in de armen gesloten. Dit eerste deel bevat de laatste twee concerten. Een schitterende opname op hybride SACD, zodat de bezitters van de juiste apparatuur dit ook in 5.1 Surround-mix kunnen ondergaan. Natuurlijk is de schijf in iedere CD-speler te draaien. "Hannes Minnaar en Jan Willem de Vriend ontdoen Beethoven van 200 jaar aangekoekte romantische vettigheid. HET Symfonieorkest speelt op oude instrumenten en vooral in het knetterende koper en puntige slagwerk werkt dat verfrissend. De piano past er mooi bij met een helder parelend geluid. Aan zwijmelen en zwelgen hebben solist en dirigent een broertje dood. Als in het tweede deel van het vierde pianoconcert het orkest het delicate solospel woest verstoort, gebeurt dat vol overgave. Maar tegelijk is het dekentje, dat in het tweede deel van het vijfde orkest gespreid wordt, liefdevol. De opname is af en toe ruimtelijk, met een galm waardoor soms een afstand lijkt te bestaan tussen piano en orkest. Op andere momenten duikt de piano juist weer middenin het orkest. Dat is even wennen. Dit is de eerste (SA)CD in een serie die de complete pianoconcerten van Beethoven moet omvatten." (Carine Alders, Luister; 5 uit 5 sterren (!!!) voor uitvoering, 4 uit 5 voor opname)
"Onder welke vlag ook, HET Symfonieorkest (in het buitenland The Netherlands Symphony Orchestra, de naam die op het doosje staat; HB) uit Enschede laat zich van zijn beste kant horen. Het orkest wordt op gedreven wijze geleid door Jan Willem de Vriend, die een bijzondere levendigheid en expressiviteit weet te verkrijgen. Een speciale vermelding verdient de rijke klank van de houtblazers, die een belangrijke plaats krijgen in het kleurrijke geheel. In beide symfonieën vind ik De Vriend op zijn best in de middendelen. Het tweede deel van de Italiaanse heeft een goed gearticuleerd en vief ritme. Fraai, die klagende klank van hobo's en fluiten boven die puntig meehuppelende bassen. Het derde deel heeft een prachtige, uiterst soepele beweging. In de Vijfde symfonie is het onweerstaanbare scherzo een hoogtepuntje. Ook in de hoekdelen weet De Vriend te boeien, al is de tutti-klank daarin niet altijd even verfijnd." (Niek Nelissen, Luister; 4 uit 5 sterren)
Luister-10 april 2016: "Wat een plezier om naar te luisteren! Alles klopt. Hannes Minnaar plooit zijn frases met oorstrelende klanken. Zijn spel straalt rust en beheersing uit zonder de opwindende passages tekort te doen. Jan Willem de Vriend blinkt uit in het belichten van fraaie details, tegenstemmen, solistische trekjes van de blazers, vibrato-zuinige strijkers. Tegelijkertijd houdt hij de grote boog strak gespannen, voorbeeldig. Nergens wordt het routineus; er wordt door solist en dirigent puntig gefraseerd met prikkelende accenten. De pianoklank is een genot op zich. Het lijkt een subtiliteit, maar het tekent de perfectiedrang van de betrokkenen: de Steinway is gestemd op 'Kimberger II'. Die heeft kleine afwijkingen van de 'gelijkzwevende temperatuur', wat in de praktijk leidt tot gavere kwinten en tertsen en -dus ook - tot zuiverder samenspel met de blazerssoli. De briljante opname doet er alle recht aan. Dit lijkt een reeks te worden die thuishoort in de eredivisie van de discografie." (Hans Quant)
Opname: 2009
Het Combattimento Consort Amsterdam was een Nederlands muziekensemble, dat heeft bestaan van 1982 tot 2014. Het Combattimento Consort speelde onder artistiek leider Jan Willem de Vriend muziek uit de periode van 1600 tot 1800. Gezien het repertoire werden concerten in kleine en middelgrote bezettingen gegeven, maar ook stonden oratoria en opera's op het repertoire. In tegenstelling tot veel hedendaagse ensembles die oude muziek uitvoeren op "historisch instrumentarium" oftewel replica's daarvan, speelt dit ensemble op moderne instrumenten. Omdat Jan Willem de Vriend zich volledig is gaan richten op zijn activiteiten als dirigent, is Combattimento Consort Amsterdam in januari 2014 opgehouden te bestaan. De overige leden zijn sinds juli 2013 actief onder de naam Combattimento. (Wikipedia).
Opname: 2007
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.