"In 1978 werd Focus opgeheven, het jaar toen hij Introspection 3 heeft uitgebracht. In zomer 1979 volgde Introspection IV. Van Leer ging verder met zijn solocarrière, gedurende korte tijd als Tys van Leer, maar vervolgens weer onder zijn eigen naam. Van Leer maakte diverse albums van sterk wisselend gehalte, onder andere met de Van Leer Band en er volgden Focus-reünies in 1985, 1993 en 1998. Een veel geroemde compositie van Van Leer uit die tijd is het rockoratorium Dona Nobis Pacem uit 1981, later op cd verschenen onder de titel Pedal Point." (Wikipedia)
"Bijna veertig jaar geleden, op 7 september aanstaande, overleed zangers Rita Hovink. Dit jaar zou ze 75 geworden zijn. Naast een bekend vertolkster van het Nederlandse lied, was ze in het begin van haar carrière ook een jazz-zangeres van formaat. Voor Decca nam ze in augustus 1969 de lp Love Me Or Leave Me op met het crème de la crème van de toenmalige scene, zoals gitarist Wim Overgaauw, fluitist Thijs van Leer, tenorsaxofonist Harry Verbeke en pianist Rob van Dijk. Ondanks de hoge kwaliteit bleef het album toentertijd bijna onopgemerkt. Inmiddels worden originele exemplaren internationaal voor astronomische prijzen verhandeld. Het Nederlandse 678 Records neemt nu het initiatief tot een vinyl heruitgave, die vergezeld gaat van een cd die naast de oorspronkelijke opnames ook extra materiaal bevat van een andere sessie. Bijzonder is dat Rita Hovink voor de opname carte blanche kreeg." (Jazzenzo)
De in 1972 en 1974 verschenen eerste delen van "Introspection" bleken een commercieel uiterst succesvol concept: de Focus-fluitist bewerkingen van klassieke meesterwerken laten spelen, onder begeleiding van een orkest o.l.v. Rogier van Otterloo. Dus dat gebeurt ook weer op deel drie, uit 1977. Daarnaast zijn enkele Focus-composities voor de fluit/orkest-combinatie gearrangeerd en schreven Van Otterloo en Van Leer bijpassende werken in neo-barok-klassieke stijl. De puristen vonden en vinden het niets, maar het maakte wel klassieke melodieën populair bij een groep luisteraars die daarvoor nooit voor klassiek te winnen waren. Zo zijn hier melodieën van Gluck, Purcell, Fauré en Händel in bewerking te vinden.
Compilatie van de fluitist in de serie 'Pop memory shop' van CBS, uit 1988. Bevat het complete album "Reflections" uit 1981, dat o.a. instrumentale arrangementen bevat van pophits als "I'm Not In Love" (10CC) en "A Whiter Shade Of Pale" (Procol Harum). De twee tracks die niet van dat album komen zijn een jaar ouder en verschenen al op de LP "Collage". Het zijn arrangementen van de Bolero van Ravel en een deel uit de cantate "Ich Habe Genug" van J.S. Bach.
Compilatie van de fluitist, hier veelal begeleid door het Metropole Orkest, met licht-klassieke instrumentals die voornamelijk afkomstig zijn van zijn "Introspection"-albums. Toch bevat de CD enkele tracks die wat minder weid en zijd verspreid zijn, zoals Van Leers bewerking van Ravels Bolero. Dat was o.a. te vinden op de LP "Collage" uit 1980. Naast bewerkingen van klassieke composities van o.a. Bach, Granados en Fauré vinden we hier ook eigen composities (vaak nummers die we in rockversie al van Focus kennen, de groep van Van Leer en Jan Akkerman), composities van Rogier van Otterloo en arrangementen van Jurre Haanstra, Dick Bakker en Louis van Dijk.
Met Thijs van Leer (fluit), Louis van Dijk (piano en klavecimbel) en het Amsterdam Chamber Orchestra o.l.v. Rogier van Otterloo. Het ensemble speelt arrangementen van de hand van Van Otterloo en Van Dijk van bekende kersthymnen.
In 1990 verscheen dit eerbetoon aan de twee jaar eerder overleden componist/arrangeur/dirigent. De vier bij dit album betrokken musici hebben veel met hem gewerkt in hun muzikale carrière. Zo werkte Van Otterloo mee aan de succesvolle Introspection-serie van fluitist/organist Thijs van Leer en bassist/producer Ruud Jacobs. Diverse stukken op dit album stonden al eens op zo'n Introspection-album of bouwen voort op die licht-klassieke instrumentale amusementsmuzieksstijl. Natuurlijk kon van Van Otterloo zijn beroemde thema voor de film Turks Fruit niet ontbreken.
I Hate Myself (for Loving You) is het negende album van Thijs van Leer, uitgebracht onder de naam Van Leer. Thijs van Leer destijds in een interview: "Creatief is het heel interessant met zo'n band bezig te zijn. Een jaar geleden kreeg ik het idee. En sindsdien heb ik gezocht naar goede musici. Er zit een jonge drummer in van zeventien, Peter Vlietstra. Die lijkt op Mohammed Ali, zo sterk is hij. Maar ook Bobby Jacobs, een zoon van Ruud, aan de basgitaar, en een zanger uit Chicago, Michael Gillespie. Die houdt zich bezig met het zingen, met the act, zoals hij het noemt. Dan Luiz Luz, een Spanjaard, percussie, en Jan Peter Eerenberg. gitaar. Goede jongens. Met hen kan ik bereiken wat ik wil. Goede muziek moet vitaliteit in de zaal brengen, het publiek moet er energie van kunnen meenemen". (De Telegraaf, 13-10-1986)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.