"Tabu-Ley Rochereau (1940 - 2013) is het pseudoniem van Pascal Tabou. Hij dankt zijn bijnaam aan de gelijknamige Franse veldheer uit de negentiende eeuw. Vanaf zijn zestiende speelde Rochereau in verschillende muziekgroepen en vanaf 1961 versterkte hij African Jazz, destijds de populairste groep van Congo. Twee jaar later trok hij zijn eigen plan en richtte hij een eigen orkest op, African Fiesta. Rochereau speelde een sleutelrol bij het ontwikkelen en populariseren van de soukous, het Congolese antwoord op Cubaanse muziek. Hij toonde zich een succesvol platenbaas, producer en vooral talentscout. Veel jonge artiesten passeerden de rangen van zijn groepen. De bekendste was de zangeres (en zijn latere vrouw) Mbilia Bel. Vanaf 1997 richtte Rochereau zich ook op een politieke carrière en was hij onder meer minister." (Muziekweb)
CD met bijna 70 minuten muziek van drie grote namen binnen de Afrikaanse rumba uit Congo (toen nog Zaïre). Dit ontwikkelde zich door tot wat nu soukous genoemd wordt. De opnamen zijn niet gedateerd, maar we nemen aan dat deze uit de jaren 60 en 70 van de 20ste eeuw stammen.
"De originele Congolese meesters op gitaar en zang. Sfeervolle rumba. Gewoon lekker meewiegend genieten." (Muziekbank)
"Pascal-Emmanuel Sinamoyi Tabu (1940 – 2013), better known as Tabu Ley Rochereau, was a leading African rumba singer-songwriter from the Democratic Republic of the Congo. He was the leader of Orchestre Afrisa International, as well as one of Africa's most influential vocalists and prolific songwriters. Along with guitarist Dr Nico Kasanda, Tabu Ley pioneered soukous (African rumba) and internationalised his music by fusing elements of Congolese folk music with Cuban, Caribbean and Latin American rumba. He has been described as "the Congolese personality who, along with Mobutu, marked Africa's 20th century history." He was dubbed "the African Elvis" by the Los Angeles Times. After the fall of the Mobutu regime, Tabu Ley also pursued a political career. During his career, Tabu Ley composed up to 3,000 songs and produced 250 albums." (Wikipedia)|
Er staan helaas maar 4 nummers op deze cd, oorspronkelijk uitgebracht in 1984, maar het zijn stuk voor stuk juweeltjes. Hier is goed te horen dat l'Orchestre Afrisa International met bandleider Tabu Ley Rochereau en M'bilia Bel als zangeres de concurrentie met Franco en zijn TP.OK Jazz wel aan konden. (TH, Muziekbank)
Tabu-Ley Rochereau (Leopoldville 1940) is het pseudoniem van Pascal Tabou. Hij dankt zijn bijnaam aan de gelijknamige Franse veldheer uit de negentiende eeuw. Vanaf zijn zestiende speelde Rochereau in verschillende muziekgroepen en vanaf 1961 versterkte hij African Jazz, destijds de populairste groep van Congo. Twee jaar later trok hij zijn eigen plan en richtte hij een eigen orkest op, African Fiesta. Rochereau speelde een sleutelrol bij het ontwikkelen en populariseren van de soukous, het Congolese antwoord op Cubaanse muziek. Hij toonde zich een succesvol platenbaas, producer en vooral talentscout. Veel jonge artiesten passeerden de rangen van zijn groepen. De bekendste was de zangeres (en zijn latere vrouw) M’bilia Bel. Vanaf 1997 richtte Rochereau zich ook op een politieke carrière en was hij onder meer minister. Hij overleed op 30 november 2013. (Muziekweb)|
Compilatie-album met 6 nummers van deze muzikale groorheid uit de DRC (Democratische Republiek Congo). Nummer 3 en 6 met zang van M'bilia Bel, danseres en zangeres in zijn band. En ook nog enige tijd zijn vrouw.|
Dit album is in '83 al uitgebracht op lp als "L'Evénement! Rochereau et Franco à Paris" - Genidia GEN 103. In '84 werd het onder de naam "Omona Wapi" opnieuw uitgebracht. Daarbij werd de volgorde vd nummers iets veranderd. Dit album sluit naadloos aan op "Choc Choc Choc 1983", ook uit 1983. De twee grootheden van de Congolese muziek namen een aantal prachtige, ontspannen gespeeld en gezongen nummers op, waarbij vooral het voor de soukousmuziek wat trage tempo zeer goed samengaat met de heldere gitaren. (TH)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.