André Kerver, eerste klarinettist van het Orkest van het Oosten, raakte in een paar jaar tijd een groot deel van zijn gezichtsvermogen kwijt en kan daardoor geen noten meer lezen. In maart 2017 nam hij daarom afscheid van het orkest middels een vertolking van een concert dat hij wel kan dromen (en waarvoor hij de bladmuziek dus niet nodig had): het Klarinetconcert van Mozart (zelfs niet-ingewijden kennen de melodie van het Adagio door de hit "Stay With Me 'Til The Morning" van Vicki Brown). Op André's bassetklarinet klonk het misschien nog wel warmer dan toen André's oude leraar, de Belgische klarinetgigant Walter Boeykens het een decennium eerder met het orkest speelde. Naar hem is het door Kerver opgerichte Enschedese klarinetfestival trouwens vernoemd. Kerver laat het er niet bij zitten en heeft het improvisatiegezelschap Borboleta opgericht. Dat speelde al enkele keren met Eric Vloeimans, die hier met Kerver de toegift verzorgt. De bonustracks laten Kerver kort in enkele eerder verschenen settings horen.
Het KlarinetNsemble is een klarinet-orkest met alle leden van de klarinet-familie, van es-klarinet tot contrabasklarinet. Het orkest werd in 1991 in Hilvarenbeek opgericht en wordt vanaf het begin af aan geleid door Maarten Jense. Het bestaat uit in totaal 22 klarinettisten, voornamelijk amateurs op het hoogste niveau, aangevuld met enkele professionele spelers. Op deze CD werkt men samen met een bijzondere solist: de Enschedeër André Kerver. Die speelde jarenlang in het Orkest van het Oosten en het door hem mede-opgerichte Valerius Ensemble. Sinds hij problemen met zijn ogen kreeg legt hij zich vooral toe op geïmproviseerde muziek met Borboleta Music. Deze CD opent met het welbekende voor orgel geschreven Toccata en Fuga van Bach, bevat twee werken van Jense en Roemeense volksdansen van Bartók. Met Kerver wordt een deel van Mozarts Klarinetconcert gespeeld, alsmede werken van Piazzolla en Eric Vloeimans. Grote gemene deler is de weldadige warme gloed die de blazers samen aldoor opwekken met hun orkestklank.
André Kerver: Midden in Coronatijd kwam de vraag of ik filmmuziek kon verzorgen voor Het geweten van de stad, een documentaire over Enschede in de Tweede wereldoorlog. Daarin speelt dominee Leendert Overduin een belangrijke rol doordat hij in die periode honderden Joden redde van de ondergang. Samen met Christoph Mac-Carty (keyboards) en Ulrich Wentzlaff-Eggebert (contrabas) heb ik muziek gemaakt die de beelden van de documentaire intensiveert, een extra lading geeft. Het blijkt dat deze muziek ook zonder de beelden bestaansrecht heeft." (Huisaanhuisenschede)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.