De Poolse pianiste Felicja Blumental was een belangrijke persoon in het leven van Heitor Villa-Lobos. Hij schreef zijn Pianoconcert Nr. 5 voor haar. Zij soleerde in dit stuk tijdens de wereldpremière op 8 mei 1955 in de Royal Festival Hall te London, met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Jean Martinon. Op deze cd staat een live-opname van hetzelfde werk, waarop Blumental wordt begeleid door de Wiener Symphoniker met de componist zelf als dirigent.
John Field (Dublin, 26 juli 1782 Moskou, 23 januari 1837) was een Iers pianist en componist. Field is bekend geworden doordat hij veel navolging kreeg van vele latere romantische pianisten, waaronder Chopin. Hij baande met zijn werken de paden in de vroege Romantiek waarlangs vele latere generaties pianisten en componisten hun repertoire en oeuvres opbouwden. (...) In alle werken van Field speelt de piano een rol. Men mag aannemen dat alle werken die hij schreef ook bedoeld waren om door hem zelf uitgevoerd te worden. Waar bij de piano begeleiding nodig was, werd deze eenvoudig georkestreerd. De melodiek in Fields werk lijkt welhaast geïmproviseerd en gericht op het delen van eenvoudige, vaak droeve emoties. Echter in de pianoconcerten ziet men mede onder invloed van Fields leermeester Clementi ook briljante passages, en wat meer op virtuositeit gerichte elementen, daar dat de mode was en werd in de tijd van ontstaan. Field wordt gezien als de pionier van de pianistische Romantiek.
Giovanni Battista Viotti (Fontanetto Po, 12 mei 1755 - Londen, 3 maart 1824) was een Italiaans violist, beroemd om zijn virtuositeit. Bovendien was hij componist van vooral werken met een prominente rol voor de viool. Hij was directeur van Franse en Italiaanse operagezelschappen in Parijs en Londen. In Londen was hij in 1797 tevens orkestdirecteur van het Kings Theatre, een positie die hij vervolgens snel moest opgeven omdat de Engelse regering twijfels had over zijn politieke activiteiten. Hij heeft Engeland toen moeten verlaten en vertrok naar Duitsland waar hij verbleef tot 1801. Daarna keerde hij terug naar Londen waar hij in een vlaag van verstandsverbijstering een wijnhandel begon, die ook prompt mislukte. Na zijn mislukte poging een wijnhandel te beginnen zocht hij zijn toevlucht wederom, en succesvol, in de muziek. Hij was een leerling van Gaetano Pugnani en reisde met hem naar Zwitserland, Dresden, Warschau en Rusland voor vioolconcerten.
Giovanni Benedetto Platti (1697-1763) was een Italiaans componist. Er is weinig bekend van Platti's leven voor hij in 1722 naar Würzburg reisde. In zijn kinderjaren verbleef hij in Venetië, waar zijn vader Carlo violist was aan de San Marco basiliek. We weten niet met zekerheid wie zijn mentor was, maar het is waarschijnlijk dat hij zijn muzikale opleiding in Venetië gekregen heeft van Francesco Gasparini, Vivaldi, Antonio Lotti en Tomaso Albinoni. Giovanni was lid van het gilde van de musici (Arte di Sonadori). Johann Philipp Franz von Schönborn, Prins-bisschop van Bamberg en Würzburg, nam in 1722 Platti en 6 andere Italiaanse musici aan. Platti was aangesteld als hobovirtuoos en violist aan het hof. Uit een lijst van hofmuzikanten uit 1730 blijkt dat de "virtuoos Platti" de bestbetaalde musicus aan het hof was. (...) Platti bleef in Würzburg tot aan zijn dood in 1763.
Jan Antonín Koeluh was de zoon van een schoenmaker Antonín Bartholomäus Koeluh. Zijn eerste muziekles kreeg hij in Velvary van Antonín Kubík, latere van zijn neef Jan Evangelista Antonín Koeluh en Frantiek Xaver Duek. Hij ging naar het gymnasium te Praag en begon later met een studie rechten. Na enkele semesters brak hij zijn studie af en concentreerde hij zich uitsluitend op de muziek. Om verwisselingen met zijn neef te voorkomen, veranderde hij in 1774 zijn naam en heette hij voortaan Leopold (Antonín) Koeluh. (...) Al bij zijn leven werd hij in heel Europa gewaardeerd. In het "Wiener Jahrbuch" van 1796 is te lezen: Kozeluh ist im ganzen musikalischen Europa rühmlich bekannt. Zijn symfonieën werden door Joseph Haydn in Londen meerdere malen uitgevoerd. In zijn beste werken zijn al kenmerken van de muzikale taal van Ludwig van Beethoven en Franz Schubert te horen.
"Felicja Blumental (28 December 1908 31 December 1991) was a Polish pianist and composer. "She was one of the relatively few women born in the first quarter of the twentieth century to have achieved an important career as a concert pianist. (...) Blumental's repertoire was wide and adventurous, ranging from the Portuguese baroque to South American contemporary works. Her numerous recordings also included many forgotten concertos by composers such as Carl Czerny (Piano Concerto in A minor, Op.214), Ferdinand Ries (Piano Concerto in C-sharp minor, Op.55) and John Field."
Dinu Lipatti (Boekarest, 19 maart 1917 Genève, 2 december 1950) was een Roemeense pianist en componist. Lipatti trad al op op vierjarige leeftijd en wordt beschouwd als een van de grootste muzikale fenomenen uit de 20e eeuw, die ondanks zijn korte leven een hoogtepunt in de kunst heeft bereikt. Felicja Blumental was een Poolse pianist en componist. 'Ze was een van de relatief weinige vrouwen die in het eerste kwart van de twintigste eeuw zijn geboren en een belangrijke carrière als concertpianiste hebben opgebouwd.'
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.