"La Púrpura de la Rosa" van de Spaanse componist Tomás de Torrejón y Velasco (1644-1728) [is] de eerste in Latijns Amerika geschreven opera, die in 1701 in Peru in première ging. Over Torrejóns opleiding is niet veel bekend. Torrejón trad in 1658 in dienst van de graaf van Lemos, en kwam, toen de graaf werd benoemd tot onderkoning van Peru, als lid van diens hofhouding terecht in Latijns-Amerika. In Lima werkte Torrejón niet alleen als componist aan de kathedraal, maar vervulde hij ook allerlei diplomatieke en bestuurlijke functies. Toen in 1701 de Spaanse koning Karel II stierf en werd opgevolgd door Philips V moest Torrejón ter gelegenheid van de inhuldigingsfeesten een opera schrijven, en dat werd de hier opgenomen eenakter "La Púrpura de la Rosa". De tekst van Calderón vertelt het welbekende verhaal van de ongelukkige liefde van Venus en Adonis, waaraan Calderón als komisch contrast de verwikkelingen van enkele boeren toevoegde." (Muziekweb)
"La púrpura de la rosa" was de allereerste opera die in de Nieuwe Wereld werd opgevoerd. In de Peruaanse hoofdstad Lima vond in 1701 de première plaats van dit werk van de Spaanse componist Tomás de Torrejón y Velasco (ca.1644-1728). "La púrpura de la rosa" is zijn enige wereldlijke compositie, gecomponeerd ter gelegenheid van de 18e verjaardag van de net tot koning gekroonde Philip V. Het libretto, geschreven door Pedro Calderón de la Barca, was al eerder (in 1659) op muziek gezet door Juan Hidalgo en in Madrid opgevoerd. De uitstekende tekst verhaalt in gepassioneerde en erotische bewoordingen van de liefde tussen Venus en Adonis en de jaloezie van Mars. De muziek is kenmerkend voor de Spaanse operastijl: extreme versieringen en aardse dansritmes. De uitvoering is uitstekend; de mooie en expressieve zang wordt op spontane en zeer ritmische wijze begeleid. (muziekweb.nl)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.