De Nederlandse harpiste Lavinia Meijer is Aangenaam Klassiek-ambassadrice 2011. Speciaal voor die gelegenheid maakte ze een harp-arrangement van Philip Glass' "Metamorphosis" (1988). "Toen de vraag kwam om mee te werken aan de actie had ik net Philip Glass ontmoet tijdens een concert van hem in de Melkweg, waaraan ik ook mocht meewerken. Voorafgaand aan het concert hadden we al overlegd wat ik zou spelen. Hij kwam zelf met de pianosolo's die samen "Metamorphosis" vormen. Ze pasten perfect bij de harp. Dat vond Glass ook. Hij zei zelfs dat hij nieuwe inzichten kreeg in zijn eigen muziek door de klank van de harp. Dat is het mooie van met levende cmoponisten werken: er ontstaat een wisselwerking, dat is zó belangrijk". Nog belangrijker was dat het Philip Glass-publiek een gemêleerd gezelschap is. "Er zitten liefhebbers tussen, die nog nooit naar klassieke muziek hebben geluisterd. Ik hoop dat deze CD een jongere groep aantrekt".
"Het duurde even voordat Philip Glass (die eind januari 2013 76 is geworden) tot een van de iconen van de minimal music uitgroeide. Na studies in de VS en Parijs, komt Glass in aanraking met muziek uit India, waardoor hij zijn unieke stijl van herhalende patronen vond, die langzaam en geleidelijk schijnbaar onbewust qua ritme, snelheid of vorm veranderen. Zo creeert Glass een fascinerend geluidslandschap van langzaam verschuivende kleuren en patronen. Deze vorm is het beste te beluisteren aan de hand van zijn pianowerken. Jeroen van Veen geeft niet alleen een fascinerende beschrijving van de carrière van Glass maar speelt ook de meest belangrijke werken, zodat dit album een mooie introductie tot het werk van Glass is. Voor de ervaren luisteraars is het even oppassen, deze opnames verschenen eerder in de box Minimal Piano Collection I. Fascinerende muziek zonder verzadigd te raken." (Platomania)
In 1993 voltooide Philip Glass zijn eerste op David Bowie gebaseerde symfonie, Low Symphonie genaamd, naar het Low album uit 1977. Dit album was het eerste dat David Bowie in Berlijn maakte in samenwerking met ambient-goeroe Brian Eno, een voormalig lid van de rock band Roxy Music. Hun beider vervolg op Low was Heroes, en het is dit album dat ten grondslag ligt aan Philip Glass’ Heroes Symphony. De Heroes Symphony wordt op de cd voorafgegaan door het orkestwerk The Light. De titel is een verwijzing naar natuurkundige experimenten, die de constante snelheid van het licht dienden aantonen, overeenkomstig de relativiteitstheorie van Einstein. De dirigent van deze uitgave, Marin Alsop, lijkt merkwaardig genoeg de enige vrouwelijke dirigent van dit moment te zijn die enige bekendheid geniet. Haar roem is deels te danken aan het label Naxos, voor wie ze ondermeer Brahms, Bernstein, John Adams en Philip Glass opnam. (muziekweb.nl)
Met 't Philip Glass Ensemble
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.