Fotoboek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de Nederlandse 'politionele' acties daartegen, met fotomateriaal uit Nederlandse, Britse en Indonesische bronnen.
Fotoboek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en de Nederlandse 'politionele' acties daartegen, met veel tot nu toe ongepubliceerd fotomateriaal uit Nederlandse, Britse en Indonesische bronnen.
Familieportretten uit de jaren 1900-1930 in Nederlands-Indië.
Historische studie over het persbeleid van de Nederlandse overheid en het leger tijdens de dekolonisatiestrijd van Indonesië, dat werd gekenmerkt door toenemende censuur en manipulatie van feiten en foto's.
'Waar zijn ze gebleven: de kunstvoorwerpen, schilderijen, tekeningen en het Chinees porselein, maar ook de wetenschappelijke collecties, staatsbibliotheken en archieven van Nederlands-Indie? Na de bezetting door Japan begon de grote plundering van de Nederlandse kolonie in de Oost. Het Japanse militaire bestuur nam de Nederlands-Indische musea, archieven en wetenschappelijke instellingen over, Hoe is het afgelopen met de collecties en archieven? Wat is er gebeurd met de Nederlands(-Indisch)e en Europese kunstenaars die werkten op Java en Bali? In Buit wordt voor het eerst de omvangrijke boekenroof door de Japanse militaire autoriteiten in kaart gebracht. Ook komen de lotgevallen van kunstenaars, kunsthandelaren en kunstverzamelaars tijdens de Japanse bezetting en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog aan bod. Aan de hand van archiefmateriaal ontrafelt kunsthistoricus Louis Zweers de geschiedenis van de roof van het Indisch cultureel erfgoed, maar ook de vaak moeizame restitutie en het rechtsherstel na de oorlogen. Er komen feiten naar boven die nieuw licht werpen op de kwalijke rol van de Japanners maar ook van de Indonesiers in die turbulente periodes. Met dit boek komt pas de ware omvang van de roof van kunst en cultuurgoederen in Nederlands-Indie / Indonesie aan het licht'.---tekst uitgeverVerslag van de roof en vernietiging van artistiek en wetenschappelijk Nederlands-Indisch erfgoed tijdens de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesie (1942-1950).
Geschiedenis van een familie van deels Nederlandse komaf in het Indonesië van na de soevereiniteitsoverdracht.
Selectie uit ca. 6000 herontdekte foto's die een beeld geven van deze, door de Indonesiers Agressi II genoemde, actie op Java en Sumatra die duurde van 19 december 1948 tot 5 januari 1949.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.