Opname: 2002
1654/55 : 193.208\n"Over de muziek van Arvo Pärt is het al eerder gezegd: je houdt ervan of je houdt er níet van. Een weefsel van melodische lijnen rond enkele consequent volgehouden basisakkoorden. Rust, contemplatie, kloostersfeer. Zo ook in deze dubbel-CD met een werk op basis van een kanon van boete en berouw zoals die al in de zesde eeuw in Slavisch-christelijke manuscripten is terug te vinden. De componist zegt in deze compositie van de taal zelf uit te gaan; ieder woord zijn eigen klank en melodische lijn. En dan komt hij uit bij muziek die dicht tegen de oude kerk-slavische klank aanschurkt." (Frits Ham, Luister)
Opname: 2009, 1997
Opname: 2007, 2008
Muziektheatervoorstelling, opgenomen op 12 mei 2015 in Noblessner Foundry Tallinn.\n`Deze DVD bevat de wereldpremière in 2015 van de theaterproductie Adams Passion. Uitgangspunt was de spirituele muziek van Arvo Pärt, en dan vooral zijn koorwerk Adams klacht. Theatermaker Robert Wilson was verantwoordelijk voor de choreografie en de mysterieuze belichting. Het was in de jaren tachtig dat Robert Wilson voor het eerst muziek van Arvo Pärt hoorde. Wilson ervoer het als een geestelijke ruimte, zoals hij die nog nooit eerder ervaren had. Als theatermaker begreep hij dat die ruimte hem veel creatieve vrijheid kon bieden. Hier zien we dus hoe Robert Wilson invulling gaf aan Pärts verstilde klankwereld. Trage bewegingen, fraaie belichting en een toneel dat uitloopt op een catwalk. Al deze middelen dragen bij aan de mysterieuze klank- en beeldtaal." (HJ, Muziekweb)
'Fraai is de uitvoering, waarin dirigent Tõnu Kaljuste de kunst van het stemmenkneden tot grote hoogten opstuwt. De Est die het Kamerkoor enkele jaren als chef-dirigent heeft geleid, ontrafelt met grote precisie de strengen van Messiaens Trois petites liturgies de la Présence Divine. Blije, Taizé-achtige samenzang met Gregoriaans bladgoudmo-tief wisselen af met spreekzang waarin diffuus straatrumoer doorklinkt. Daniel-Lesur was minder eigenzinnig dan Messiaen. Misschien dat daarom Le cantique des cantiques als honing uit de luidsprekers vloeit. Aan klankstapelingen en registerkeuzes hoor je dat hij, net als Messiaen en Jolivet, het muziekvak op de organistenbank heeft geleerd. Knap ook hoe Kaljuste, op aangeven van de componist, de lucht in Le roi Salomon verzwaart met de damp van wierook en mirre. In Jolivets Madrigal weeft hij vier koorstemmen met fluit, althobo, altviool en fagot tot ragfijn gaasdoek'. (Bron: Guido van Oirschot, Volkskrant, 11 oktober 2007).
Opname: 2000
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.