"Heel wat sprookjesstof bestaat in ballet- en operavorm. Vaak geeft het grote publiek de voorkeur aan de opera in plaats van het ballet. De opera Le villi van Puccini en Adams ballet Giselle behandelen beiden dezelfde bitterzoete liefdesgeschiedenis. Het is in dit geval de opera echter niet gelukt om de show van het ballet te stelen. Bij deze Milanese opvoering wordt van een gemengde danserbezetting gebruik gemaakt. Svetalana Zakharova weet in alle eenvoud te ontroeren in de titelrol en ze vond een ideale partner in de krachtige Albrecht van Roberto Bolle. Vittorio dAmato maakt van de ondankbare Hilarionrol wat ervan te maken is en Marta Romagna is een superieure Myrtha. De regie van Florence Clerc volgt traditionele lijnen, de kostuums en decors van Aleksander Benois sluiten daar fraai op aan en David Coleman laat geen steek vallen in de goed aansluitende orkestbegeleiding." (naar Jan de Kruijff, Musicalifeiten; volg link voor complete tekst met vergelijkende discografie)
"Le toréador" is ontstaan in de moeilijke periode van Adams schulden. Het grootste gedeelte werd slechts in zes dagen gecomponeerd. Oorspronkelijk was het werk bedoeld als een interlude, maar het groeide uit tot een volwaardige opéra comique. De opera is het meest bekend door het terzet met de variaties over het thema van "Ah, vous dirai-je, maman", bij ons beter bekend van "Altijd is Kortjakje ziek". Dit stuk is altijd zeer geliefd geweest bij coloratuursopranen, want hier kunnen ze grote virtuositeit ten toon spreiden. In de opera stelt het terzet eigenlijk een grote flirtpartij voor. De getrouwde Coraline zingt de variaties en wordt daarbij op de fluit begeleid door haar geheime minnaar Tracolin. Het thema wordt steeds uitbundiger door het tweetal versierd, terwijl de niets vermoedende echtgenoot de baspartij humt: "Ah vous dirai-je, maman" had voor het publiek van die tijd voorgoed zijn onschuldige karakter verloren." (Muziekweb)
Ingekorte versie, die op één CD past (bijna 74 minuten). Ter vergelijking: de 2CD-set met de door Bonynge gedirigeerde uitvoering, met hetzelfde orkest, duurt 125 minuten.
Opname: 2010
"In 2009 opende Ana Laguna (55) nog het Holland Festival. Haar dansperformance was even krachtig als intrigerend. Hoe Laguna ook in haar jonge jaren in alle eenvoud het grote toneel kon domineren is te zien op deze opname uit 1987, in een choreografie van haar echtgenoot Mats Ek. Blootsvoets en getooid met simpel dophoedje danst ze vol verve het herdersmeisje Giselle dat valt voor de adellijke Albrecht. Hij is echter al verloofd met de hertogsdochter. Waar Albrecht de romance ziet als amoureus spel, breekt Giselles hart na haar ontdekking van het verraad. Ze wordt waanzinnig. In acte 2 komt Albrecht tot inkeer, oog in oog met de beroemde spirituele spookverschijningen van de Willis (de geesten van bedrogen maagden). Giselle belandt in een psychiatrische kliniek met ijzeren regime, waar niemand meer tot haar doordringt. Ek maakte een revolutionaire bewerking die ook op DVD niets aan impact inboet. Laguna is sterk en initiatiefrijk, in liefde en verzet." (A. Embrechts, Volkskrant; waardering: 4 uit 5 sterren)
Opname: 1903-1911
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.