“Heiligschennis of een briljante remake? We hebben het over één van de succesvolste en invloedrijkste platen aller tijden, Pink Floyds "The Dark Side Of The Moon" uit 1973, wie is er niet high mee geworden. Blijf daar met je vingers vanaf, is dan je eerste reactie, vooral als je Roger Waters heet en al tientallen jaren ruzie hebt met de overlevende rest van de band. Wordt dit geen platte interne wraakactie? Geenszins, want daarvoor heeft Waters echt teveel respect voor het origineel, waar hij wel een stevige eigen twist aan geeft. Hij spreekt meer dan hij zingt, over muziek die ineens wel heel erg duister klinkt. Goh. Waters en duisternis. Je verwacht het niet. ‘Absolutely brilliant’ noemt voormalig Floyd-drummer Nick Mason het resultaat en daar sluit deze oude hardcore Floyd-fan zich van harte bij aan, zeker met de koptelefoon op en het licht gedimd. Kippenvel! Serieus!” (Platomania)
In de corona-maanden zaten Roger Waters en zijn bandleden min of meer werkloos thuis en werd een aantal songs in lockdown opgenomen: alle bandleden namen hun eigen partijen in hun eigen huis op. Deze werden om de zoveel weken destijds op YouTube geplaatst, 5 in totaal. Opvallend was, dat er 2 oorpronkelijk van Pink Floyds “The Final Cut” afkomstig zijn. Veelal is de algehele mood wat relaxter dan op de originelen. “The Bravery Of Being Out Of Range” van “Amused To Death” (1992) heeft toegevoegde tekstregels om de song actualer te maken (let wel: dit was vóór de Oekraïne-oorlog). Niet dat er geen plaats is voor fraai spel: Dave Kilminster geeft een aantal gevoelige solo's weg en Lucius zingt prachtige koortjes. Er zijn zelfs knallende geluidseffecten toegevoegd. Slotstuk is een studio-opname van “Comfortably Numb”, in het donkere, ingetogen arrangement dat in 2023 te horen is als openingsnummer van de “This Is Not A Drill”-tournee. De stijl ervan sluit goed aan bij de 5 in lockdown opgenomen nummers.
Er zullen weinigen zijn die zullen betwisten dat "Amused To Death" het beste solo-album tot nu toe is van de voormalige Pink Floyd-bassist. Het klonk in 1992 al prachtig. Toch is er nu een remix. Is dat nodig? Natuurlijk: er is nu ook een 5.1-mix - net als de stereomix van de zeer kundige Pink Floyd-mixer James Guthrie. Doch de 1992-versie was door het gebruik van Q-Sound ook in stereo al ongekend ruimtelijk. Wat vast voor de nodige controverse gaat zorgen, is dat bij het remixen - óók bij de stereoversie - nieuwe keuzes zijn gemaakt. Niet alleen voor wat betreft de verhoudingen en de plaatsing van instrumenten en zang in de mix, maar soms ook voor wat betreft het gebruik van partijen. Meest ingrijpend veranderd is "The Bravery Of Being Out Of Range". Wat meteen opvalt is dat de nieuwe versie minder massief en meer open klinkt. In het origineel zit een 'gat' op het moment dat je een gitaarsolo verwacht en daar is nu een indertijd al opgenomen partij van Jeff Beck te horen. Daar staat tegenover dat P.P. Arnolds intense tweede stem gedropt is...
In april 1984 verscheen "The Pros & Cons Of Hitch Hiking", het eerste solo-album van Pink Floyd-bassist/componist/zanger Roger Waters. Hoewel de relatie met David Gilmour niet best meer was, gaf Waters hoog op over diens gitaristische kwaliteiten. Het viel te verwachten dat hij voor zijn eigen plaat een 'hot shot' zou proberen te regelen: Eric Clapton zowaar! En zelden is hij zo intens spelend op plaat is vastgelegd als op dat album. Grote verrassing was dat hij ook nog eens meeging op tournee. Alszodanig was hij te aanschouwen op de Europese tournee (juni 1984, o.a. in Ahoy) en de eerste Amerikaanse tournee (juli 1984). Clapton liet zich ontvallen dat hij niet veel lol beleefde aan de tour: hij hield niet van met een tape meespelen en tsja: alle effectgeluiden alsmede een deel van de zangpartijen waren niet live. Deze opname is van april 1985, toen Jay Stapley Claptons vervanger bleek. Verder horen we o.a. saxofonist Mel Collins en zangeres Katie Kissoon. De eerste set (CD1) bestaat uit Floyd-klassiekers.
Originally released in 1979, Pink Floyds The Wall was the bands first narrative concept album. This long awaited new release captures Roger Waters sold-out 2010-2013 The Wall Live tour, the first complete staging of the classic Pink Floyd concept album since 1990. Roger Waters The Wall is produced by Nigel Godrich (Radiohead, Beck, Paul McCartney) and offers an exhilarating listening experience for generations to enjoy. It is the ultimate concert souvenir not only for the fans who saw the show, but for those who werent there or who may be discovering The Wall for the first time.
Roger Waters (ex-Pink Floyd) woont al 17 jaar in New York en beschouwt zichzelf als Amerikaans staatsburger. Zijn eerste studioplaat in 15 jaar tijd is geschreven vanuit het perspectief van 'de bezorgde Amerikaan'. De thematiek sluit enerzijds aan bij Pink Floyds "Animals" (1977); anderzijds zet het ook de teneur van voorganger "Amused To Death" voort. Ook nu tracht hij zijn publiek wakker te schudden en te laten realiseren waar we in vredesnaam mee bezig zijn - en wat voor barbaren de machthebbers in de wereld toch zijn. Muzikaal grijpt hij sterk terug op zijn Pink Floyd-tijd. Regelmatig zijn er muzikale verwijzingen naar songs van vooral "Wish You Were Here" en "Animals" te horen en soms ook naar "The Wall". Producer Nigel Godrich, een verklaard Pink Floyd-fan, vroeg dan ook muzikanten die in hun eigen werk al regelmatig naar seventies-Floyd knipoogden, zoals gitarist Jonathan Wilson en Jellyfish-toetsenist Roger Manning (die zich vooral in zijn werk met Air en Beck van zijn Floydiaanse kant liet horen).
Dit is niet alleen een registratie van een stadionconcert uit de lange tournee die de voormalige Pink Floyd-bassist/componist ondernam tussen 2010 en 2013, maar tegelijk een intrigerende road movie. De concertbeelden worden namelijk gemengd met (geënsceneerde) documentairebeelden. Daarin zien we Waters in de auto met steeds andere dierbaren aan zijn zijde, in een tocht naar twee plaatsen die voor zijn roots van belang zijn en daarnaast symbolisch voor de stompzinnigheid van de mensheid. Hij bezoekt namelijk in het noorden van Frankrijk de begraafplaats waar zijn opa ligt begraven, die in de Eerste Wereldoorlog is gesneuveld, én de begraafplaats in het noorden van Italië waar zijn vader ligt begraven. Die sneuvelde daar in 1944. Zowel hij als zijn vader hebben hun vaders door die even krankzinnige als wrede oorlogen niet gekend. In de nieuwe versie van The Wall is een flinke plaats ingeruimd voor het herdenken van soms onbekende, soms prominente individuen die bij oorlogshandelingen om het leven kwamen.
"Stravinskys The Soldiers Tale is a new adaptation of the narration for Stravinskys 1918 theatrical work solely for orchestra, where Waters is set to narrate the story and voice all of its characters. Waters worked with seven musicians associated with the Bridgehampton Chamber Music Festival, forming an ensemble that sought to honor Stravinskys work while reinterpreting it for a new audience. According to a press release, this project is but the latest in a string of forays into the world of high art for Waters. Both here and in other works Waters certainly feels an affinity with this moment in the history of music whenever he has to decide how atonal to make his music. How radical should it be? And how is music related to the Classical and Romantic tradition? This is arguably the most important question that progressive music has to ask itself today. (Consequenceofsound.net)
Opnamen van de 'Radio KAOS'-tour uit 1987, met in z'n band o.a. Paul Carrack (zang/toetsen), Mel Collins (sax) en Jay Stapley (gitaar). Verrassend zijn de arrangementen van Pink Floyd-successen als 'Money', 'Have A Cigar' en 'Pigs'.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.