"Negentig jaar geleden werd de Zuiderzee afgesloten. Het was de grootste menselijke ingreep op watergebied ooit. De beste Nederlandse filmers waren gegrepen door het dramatische verhaal van de Zuiderzee. Historicus en geograaf Willem van der Ham duikt in de films en verhalen met klemmende vragen als: wat gebeurde er met dat oude land sinds de afsluiting en is er op het nieuwe land een nieuwe maatschappij tot stand gekomen?"Geschiedenis van de Zuiderzee, die negentig jaar geleden werd afgesloten, en wat er met het land gebeurde sinds de afsluiting. Met foto's.
"Reuzenarbeid brengt op unieke wijze de geschiedenis van de bouw van het moderne Nederland in de periode 1861-1918 in beeld. Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd. Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten en kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. De aanleg van het Noordzeekanaal verbond Amsterdam rechtstreeks met de zee. Ook Rotterdam kreeg een Nieuwe Waterweg. In Nederland lag 's wereld grootste sluis en Europa's grootste spoorbrug. Er werd 'reuzenarbeid' verricht. De Nederlandse aannemerij werd een volwassen bedrijfstak. Op het moment dat de fotografie nog in de kinderschoenen stond, nam de minister het besluit de bouw van rijks openbare werken vast te leggen. De beste fotografen van die tijd werden ingeschakeld. Historicus en geograaf Willem van der Ham, heeft deze bijzondere collectie foto's uit de vergetelheid gehaald. Reuzenarbeid toont al deze grote werken door heel Nederland in woord en beeld. In speciale thema's gaat Van der Ham in op de stand van de techniek, werktuigen en het bouwproces, maar ook de arbeidsomstandigheden, de hoge heren en het werkvolk, nationale trots en ontrafelt hij de geheimen van het omringende landschap."---uitgeverOverzicht in woord en beeld van de grote waterbouwkundige en infrastructurele werken die eind negentiende, begin twintigste eeuw in Nederland tot stand kwamen.
'Pas langzaam dringt de grote betekenis van Johan van Veen door. De Deltawerken, waarvan hij de grondlegger was, worden beschouwd als een modern wereldwonder. Willem van der Ham richt een papieren monument op voor deze briljante maar ook grillige ingenieur. Het is het meeslepende verhaal van een rusteloze wetenschapper, strijdend tegen de elementen en tegen bureaucratie. Twintig jaar voor de Watersnoodramp waarschuwde hij al dat de dijken veel te laat en te zwak waren. Hij kreeg op 1 februari 1953 zijn wrange gelijk. Als meester van de zee begreep Johan van Veen als geen ander de grillen van de Nederlandse delta. Zijn plannen voor de kustbescherming zijn nog steeds actueel en hij staat aan de basis van de moderne klimaatwetenschap. Als eerste besefte Johan van Veen welke gevaren er voor Nederland in de zeespiegelstijging schuilden.'---Tekst uitgever Boom
Bijna tweeduizend doden en grote delen van Zuidwest-Nederland onder water: 65 jaar geleden vond de grootste ramp uit de naoorlogse geschiedenis van Nederland plaats. Dit boek bevat het indrukwekkende relaas van vijftien ooggetuigen. Direct na de Watersnoodramp van 1 februari 1953 schreef de burgemeester van Battenoord op Goeree-Overflakkee een verslag, gebaseerd op zijn ervaringen en die van vijftien anderen. Aan de hand van dit document, dat voor het eerst in druk verschijnt, laat historicus Willem van der Ham zien dat de situatie in Battenoord representatief was voor de ontwikkelingen overal in het rampgebied: overal waren nachtelijke dijkdoorbraken, lokale reddingsacties en machteloze bestuurders. Pas in de loop van de dag werd de omvang van de ramp duidelijk. Vanaf dat moment kwam de hulp op gang voor de duizenden getroffenen. Op 1 februari 2018 herdenkt Nederland de WatersnoodrampBeschrijving van de Watersnoodramp van 1 februari 1953 aan de hand van ooggetuigenverslagen.
Leven en werk van ingenieur Cornelis Lely (1854-1929).
Ontstaansgeschiedenis van de Hollandse polders vanuit een technisch, maatschappelijk en politiek perspectief.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.