De koning heeft een aantal vioolspelers in dienst, maar ook veel rekenaars. Ze berekenen alles en komen tot de slotsom dat de koning het weinige geld dat hij bezit verkeerd besteedt. Ze raden hem aan zijn vioolspelers te ontslaan. Met dat geld kan hij dan eindelijk de gaten in zijn paleis dichten en hout kopen voor zijn zesenzestig haarden. De koning volgt de raad op. Maar al gauw blijkt dat er in een land zonder muziek niet te leven valt. Oorspronkelijk verscheen dit sprookje van de beroemde violist Yehudi Menuhin in boekvorm in 1983. Maar nu is het actueler dan ooit. In dit sprookje geeft hij aan wat gedaan moet worden als er geen subsidie meer gegeven wordt. Verteller, radiopresentor en zanger Edwin Rutten leest dit verhaal op zijn geheel eigen betrokken wijze voor en combineert de tekst met muziek van onder anderen Bach, Vivaldi en Mozart, gespeeld door Menuhin zelf. De tweede helft bevat de fragmentjes zónder gesproken woord erdoor, maar wel met introducties: Rutten vertelt nu over Menuhin(bron: EMI)
De Amerikaanse violist Yehudi Menuhin was een rusteloze reiziger die in 1952, tijdens een vakantie in India, geïntrigeerd raakte door de lokale klassieke muziek. Tijdens dat eerste bezoek ontmoetten Menuhin en zijn vrouw drie muzikanten: sitarspeler Ravi Shankar, Chatur Lal (tabla) en Ali Akbar Khan, een meester op de sarod, een Indiaas snaarinstrument. Shankar en Menuhin werden vrienden en ze zouden die vriendschap ook muzikaal materialiseren. Hoewel alle partijen van Menuhin werden uitgeschreven, had de muziek een vrij en geïmproviseerd karakter. Dit albums is een compilatie uit 1988 van de oorspronkelijke tweedelige East Meets West-serie.(Bron: Muziekweb).
Omdat er bezuinigd moet worden ontslaat de koning na veel aarzelen zijn violisten. Iedereen is verdrietig in het land zonder muziek totdat de wijze kater een oplossing vindt. Sprookjesachtige prentvertelling met sfeervolle warm getinte platen en enkele viooloefeningen. Vanaf ca. 9 jaar
In 1994 gefilmde documentaire van de veelgeroemde Bruno Monsaingeon (bekend van o.a. films met Glenn Gould). Hij laat de toen 78-jarige meesterviolist zijn levensverhaal vertellen en geeft je het prettige gevoel zélf op de thee te zijn bij deze bijzonder warme en sympathieke man. In Menuhins familie werdt driftig gefilmd en Monsaigneon had de beschikking over die filmpjes van het wonderkind dat furore maakte in de jaren '20. Omdat hij al zo jong beroemd werd is hij vaak vastgelegd en zo zijn er ook al relatief vroege filmpjes-met-geluid beschikbaar. Beelden die Menuhin soms zichtbaar ontroert, vooral als hij zichzelf met zijn te vroeg overleden zus Hepzibah ziet spelen. Er zijn vele fragmenten te zien met beroemde orkesten, dirigenten en andere solisten. Vanaf de jaren '50 werkt hij vaak met musici uit andere muziekwerelden, zoals gypsy-jazzviolist Stéphane Grappelli en sitarmeester Ravi Shankar. Ook hier zijn fragmenten van te zien. Bonus is een aantal complete uitvoeringen.
Vioolconcerten van Bachm Mpzart, Beethoven, Mendelssohn, Brahms en Bruch, opgenomen in de jaren 1956-1961.
Opnamen uit 1956 en 1958 van de legendarische violist.
Opname: 1926-1935
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.