Biografie van de zeventiende-eeuwse Amsterdamse arts en vrijdenker, geestverwant van Spinoza, die vanwege zijn gedachtegoed overleed in gevangenschap.
Het leven van Evert Willemsz. Bogaert (1607-1647), weeskind met mystieke ervaringen en later predikant in Nieuw Amsterdam, die door veel Amerikanen als voorvader wordt beschouwd.
Baksteen is het bouwmateriaal bij uitstek dat de identiteit van de Nederlandse architectuur heeft bepaald. Er zijn weinig architecten die baksteen zo prominent op de kaart hebben gezet als A.J. Kropholler (1881-1973) met gebouwen als het Van Abbemuseum, de huidige Willem de Kooning Academie en het raadhuis van Waalwijk. Na decennialange belangstelling voor het werk van de Nederlandse modernisten lijkt er een kentering te zijn aangebroken nu wordt ingezien dat ook het als traditioneel bestempelde werk van een architect als Kropholler tot het nationale erfgoed behoort. Dit boek belicht het oeuvre van de rooms-katholieke architect en plaatst het in zijn context. Monumentaliteit, identiteit en vakmanschap zijn woorden die bij het zien van zijn werk opkomen. Het boek richt zich niet alleen tot architecten, maar tot iedereen die oog heeft voor de gebouwde omgeving. Herman van Bergeijk is Universitair Hoofddocent Architectuurgeschiedenis aan de Technische Universiteit Delft. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieDe Nederlandse architect A.J. Kropholler (1881-1973) nam een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse bouwkunst van de 20ste eeuw. Kenmerkend aan zijn werk is het gebruik van baksteen en het ontwerpen van kerken, andere publieke gebouwen en woningen. Bevat zijn levensloop en een uitgebreid overzicht van zijn werken, geillustreerd met zwart-wit en kleurenfoto's, tekeningen en plattegronden.Uitgebreide monografie over het leven en werk van de Nederlandse architect A.J. Kropholler (1881-1973), die veel bakstenen kerken, woningen, raadhuizen en andere publieke gebouwen ontwierp.
SAMENVATTING: "Het IJsselmeer is de binnenzee van Nederland: een weidse ruimte met vele gezichten en een bewogen geschiedenis, die grotendeels schuilgaat achter hoge dijken. Tot de aanleg van de Afsluitdijk was het een open zeearm, met eb en vloed, met zout en zoet water en af en toe een watersnood. Deze zeearm was de levenslijn voor Amsterdam, totdat door verzanding de neergang inzette. In de afgelopen eeuw was het IJsselmeer toneel van een heroisch landaanwinningsproject: de aanleg van de IJsselmeerpolders, aanvankelijk als landbouwareaal, later ook voor stedelijke bewoning, natuurontwikkeling en recreatie. Het gebied moest zichzelf steeds opnieuw uitvinden. 'IJsselmeergebied. Een ruimtelijk perspectief ' brengt het IJsselmeergebied in kaart vanuit verschillende invalshoeken: geomorfologie, geschiedenis, planologie en economie. Het boek onderzoekt ruimtelijke karakteristieken en presenteert ontwerpvoorstellen voor de toekomst. De dynamiek van de metropoolregio waarmee het gebied is vergroeid, het stagnerende ecosysteem, de gevolgen van de klimaatverandering en de recreatiedruk worden hierbij in overweging genomen. De tekeningen, kaarten en foto's in het boek zijn niet louter illustraties, maar vormen een wezenlijk onderdeel van het betoog: ze 'beschrijven' het landschap zoals het ooit was, nu is en nog kan worden."Overzicht in woord en beeld van de ruimtelijke ordening in het IJsselmeergebied in verleden en heden, met een blik op mogelijke toekomstige ontwikkelingen.
Samenvatting: "Venlo heeft een bewogen geschiedenis. De nederzetting Venlo, reeds traceerbaar in de Romeinse tijd, groeide in de Middeleeuwen uit tot een vooraanstaande handelsstad binnen het hertogdom Gelre. Haar lotgevallen waren altijd innig verbonden met de Maas, de rivier die als ruggengraat van de tegenwoordige gemeente mag worden beschouwd. Vanwege de strategische ligging in een omstreden grensregio werd Venlo uitgebouwd tot een sterke vesting, vooral in de zeventiende en achttiende eeuw. De stad werd in de loop van de tijd vele malen belegerd en moest daarvan vaak de zware gevolgen dragen. Na de opheffing van de vesting in 1867 voer Venlo wel bij haar gunstige ligging ten opzichte van het sterk opkomende industrïele Rijnland. Het spoorwegknooppunt dat toen ontstond, vormde weliswaar lange tijd een belemmering voor een harmonieuze stedenbouwkundige ontwikkeling, maar legde ook de basis voor de uitbouw van Venlo tot het belangrijke logistieke centrum dat de stad anno 2018 nog steeds is. Venlo is een stad met eeuwenoude – maar springlevende – volkse tradities, die haar niet voor niets de bijnaam ‘stedje van lol en plezeer’ hebben gegeven"
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.