Een moeder kijkt terug op het leven van haar verongelukte dochter, op de maat van de Goldberg-variaties, door Bach gecomponeerd na het verlies van een zoon
Het CANTO-project werd geïnitieerd door het Tromp concours en World Minimal Music Festival. Canto Ostinato werd voor dit project gespeeld in een versie voor 2 vibrafoons, 2 marimba's en piano solo. De leiding is in handen van pianist Ivo Janssen, de overige musici zijn Ramon Lormans (marimba), Maikel Claessens (marimba), Dominique Vleeshouwers (vibrafoon) en Vincent Houdijk (vibrafoon), samen het Mallet Collective Amsterdam. Het ging in première tijdens het World Minimal Music Festival 2013 in het Muziekgebouw Eindhoven en het Muziekgebouw aan het IJ. Vervolgens werd het gespeeld op vele plekken, zoals in juli 2016 tijdens de Robeco Zomerconcerten in de Grote zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Deze CD laat het concert van 23 juli aldaar horen.\n"Deze bezetting biedt de variatie die het stuk best kan gebruiken. Het accent verschuift geleidelijk van de piano naar de overige instrumenten. De repetitiviteit in het stuk verandert zo langzaam en subtiel van kleur." (Quirijn Bongaerts, Luister; cijfer: 8)
Gedichten van Anna Enquist - door haarzelf voorgelezen - afgewisseld met Kinderszenen van Robert Schumann en Children's Corner van Claude Debussy.
Opname: 2009
Pauline Oostenrijk ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse Young Musician of the Year. Pauline Oostenrijk is als solo-hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Van haar activiteiten als soliste en kamermusicus getuigen een aanzienlijk aantal cd-opnames. Ze geeft recitals met pianist Ivo Janssen en is lid van het gezelschap Nieuw Amsterdams Peil, dat hedendaagse kamermuziek uitvoert, en van het Blazers Kamer Collectief. Tot 2007 was ze hoofdvakdocente hobo aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, een functie die ze neerlegde om meer tijd aan haar uitvoerende activiteiten te kunnen besteden. (Bron: website Nieuw Amsterdams Peil).
Opname: 1995.\n'Saint-Saëns schreef aan het einde van zijn leven nog een aantal kamermuziekwerken, waaronder deze hobosonate. Hij voelde zich onzeker of hij wel goed voor de hobo geschreven had, en liet zich de sonate voorspelen door een beroemde hoboïst. De meester keurde het goed. Pauline Oostenrijk bewijst dat dit werk inderdaad alles bevat wat een hoboïst kan wensen: prachtig vloeiende melodieën en lekker puntige thema's. De cd ontleent zijn naam aan het sluitstuk, de Obsession van Shinohara. Het stuk van ongeveer veertien minuten vraagt wel wat concentratie en doorzettingsvermogen van de luisteraar, maar die worden royaal beloond. Het is een spannend muziekstuk, waarin de hoboïst én de pianist niet alleen technisch alles voor elkaar moeten hebben, maar vooral ook muzikaal. Dat zit wel goed, want ook hier doet het hogeschoolwerk van Oostenrijk en Janssen wonderen. Een prachtige heruitgave! (Kees Jansen, www.digibron.nl).
Opname: 1998
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.