Dieterich Buxtehude is bij het grote publiek vooral bekend door Johann Sebastian Bachs bewondering voor zijn orgel- en componeerkunsten: hiervoor reisde Bach naar het noord-Duitse Lübeck, om er maar liefst vier maanden te verblijven. Dit feit zegt iets over de kwaliteit van Buxtehude's kunsten, maar ook over de invloed van Bach op de muziekgeschiedenis - niet alleen die na hem, maar ook vóór hem De muziek van Buxtehude (van oorsprong een Deen!) blijkt echter ruimschoots op eigen benen te kunnen staan. Buxtehude heeft bijna veertig jaar in Lübeck gewoond en gewerkt, en heeft daar in deze tijd grotendeels het muziekleven bepaald. Beroemd werden zijn zelfbedachte en georganiseerde 'Abendmusiken' - muziekuitvoeringen buiten de kerkelijke liturgie om. (Bron: TC, Muziekweb).
"Voor de componist Buxtehude één van Bachs grote voorlopers was 11 november, de feestdag van Sint Maarten, het begin van de zogenaamde Avondmuzieken. Op de vijf zondagen na de feestdag vonden in de Mariakirche in Lübeck concerten plaats, aansluitend op de vesper (van vier tot vijf in de middag). De hier besproken cd bevat een bloemlezing van het repertoire dat Buxtehude voor deze gelegenheden componeerde. Deze cd Opera Omnia XIX (Vocal Works 9) is de op een na laatste in de integrale Buxtehude editie van Ton Koopman. In het voorwoord verzucht Ton Koopman dat Buxtehude nog steeds niet de erkenning geniet die hem toekomt; zelfs deze ambitieuze en up to date-cd reeks heeft daar nog geen verandering in gebracht. Voor Koopman en de zijnen was het echter een boeiende ontdekkingsreis, waarbij de composities van deze grote en ontzagwekkende meester steeds weer voor nieuwe verrassingen zorgden." (HJ, Muziekweb)
Opname: 2010.\nLuister-10 in Luister 674: "Ton Koopman heeft met zijn Buxtehude-project een traject afgelegd dat hem op intieme voet heeft gebracht met de componist die als kerkmusicus in Lübeck wist te laveren tussen orthodoxe doctrines en zijn eigen moderne, piëtistische sympathieën. Koopman blijkt ook pleitbezorger voor de instrumentale kamermuziek van de oudere Buxtehude. Voor de verandering geen religieuze teksten, maar helemaal los kunnen gaan in de virtuoze 'stylus phantasticus' en daarmee Italië, de eeuwige bron van inspiratie voor de barokmusicus, het gematigder klimaat van de Noord-Europese Hanzesteden binnenhalen. Je hoort het de kleine kern van het Amsterdam Baroque Orchestra denken: we hebben ons dienstbaar opgesteld gedurende het hele project, dit wordt ons 'finest hour': lekker spelen! Dat geldt ook voor Koopman. Op zijn klavecimbel tovert hij onweerstaanbaar aardse klankkleuren in een ritmische drive. De opname is dusdanig, dat de luisteraar zich actief medeplichtig voelt. Knap werk!" (Marijke Schouten)
"Ton Koopmans monsterproject, de complete Dieterich Buxtehude op CD, wordt met dit 18de deel afgesloten. Gelukkig zijn het 2 CD's zodat we extra lang kunnen genieten. In dit geval van vocale werken. Koopman: 'luister naar zijn muziek, studeer en voer het uit. Buxtehude verdient het'. De geweldenaar uit Lübeck heeft inderdaad veel prachtigs in petto. Zeker als zijn muziek zo fris, levendig en sprankelend wordt vertolkt als door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Ik ervaar een voortdurende lichtheid boven de uitvoeringen, die ervoor zorgt dat ik me na ruim 2 uur Buxtehude nog steeds fris voel. Dat is ook te danken aan de welkome afwisseling van aria's, koordelen, Latijnse en Duitse tekst en variaties in bezetting. Het bereiken van de finish was niet gemakkelijk. De kosten zijn hoog, de opbrengsten onzeker. Je zou denken dat daarom als slotstuk is gekozen voor het even beeldschone als onheilspellende 'Gott hilf mir, denn das Wasser geht mier bis an die Seele'." (Frank Pothoven, Luister; 5 uit 5 sterren)
"Na zijn grote Bachproject heeft heeft Ton Koopman weer een grote klus geklaard. In 2006 begon hij met vocale solisten en zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra and Choir met het opnemen van het complete overgeleverde oeuvre van de grote Lübeckse componist. Dit is de finale: deel 10 van de 'vocal works'. Twee CD's met 19 stukken; koralen, cantates, motetten, voor één of enkele stemmen - in één geval (BuxWV23) een echt koor erbij. Gezien de kwaliteit van deze werken is het geen wonder dat Bach een groot bewonderaar was van Buxtehude, en dat in Bachs voetsporen ook Koopman gefascineerd raakte. Briljante muziek; vroege barok, maar van grote rijpheid, soms haast visionair. Hoogtepunt is het beeldschone motet 'O Jesu me dulcissime', een tekst vol van vroom verlangen, door Buxtehude getoongezet met een melancholie die er bijna een lamento van maakt. De instrumentale begeleiding is sober, een of twee violen, altviool, gamba, violone, dulciaan (vroege fagot), luit en orgel." (René de Cocq, Luister; 5 uit 5 sterren!!)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.