2347 resultaten
Sorteren op:
Het landschap, de mensen
Boek

Het landschap, de mensen Nederland 1850-1940 (2020)

Geschiedenis van de ontwikkelingen op het Nederlandse platteland in de twee helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw.

Beschikbaar
Auke van der Woud
Nederlands
Nieuwe historische atlas van Zutphen
Boek

Nieuwe historische atlas van Zutphen (2022)

Beschikbaar
Willem Frijhoff
Nederlands
"Een bekoorlijk gezigt van welvaart"
Boek

"Een bekoorlijk gezigt van welvaart" de ontwikkeling van Zutphen in de negentiende eeuw ([2021])

Beschikbaar
Nederlands
Een sieraad voor het dorp
Boek

Een sieraad voor het dorp villapark Sweerts de Landas - Epe ([2023])

Beschikbaar
Jan Paasman
Nederlands
Historische atlas van Arnhem
Boek

Historische atlas van Arnhem van Schaarsbergen tot Schuytgraaf (cop. 2005 [i.e. 2006])

Beschikbaar
Menno Potjer
Nederlands
Sint Marten en Sonsbeekkwartier
Boek

Sint Marten en Sonsbeekkwartier Arnhemse stadsuitbreidingen in beweging ([2017])

Beschikbaar
Ingrid Jacobs
Nederlands
Historische stadsatlas NL
Boek

Historische stadsatlas NL Nederland stedenland ([2021])

SAMENVATTING: "De Historische Stadsatlas NL vertelt het verhaal van de duizendjarige ontwikkeling van de Nederlandse steden. Kaartmannetjes Martin Berendse en Paul Brood haalden in de archieven en musea de mooiste kaarten, tekeningen en schilderijen naar boven om de geschiedenis van de Nederlandse stad te laten zien. Zonneklaar is dat de stad in ons land het altijd voor het zeggen heeft gehad - en eigenlijk is dat nog steeds zo. De oudste steden liggen aan het water. Na 1200 groeit het aantal steden explosief. Omstreeks 1400 zijn er op het huidige Nederlandse grondgebied ruim 150 steden. Zij zijn de economische en culturele motor van ons land en vormen de knooppunten voor de handel over zee naar Scandinavie en Noord-Duitsland (Hanze), naar Engeland en Frankrijk. Minstens zo belangrijk is de rivierhandel met het Rijnland en Vlaanderen. Hoogtepunt is de zeventiende eeuw, waarin de steden van de Republiek vooraan gaan in de internationale handel. In de achttiende en het begin van de negentiende eeuw raken steden in verval, maar vanaf ongeveer 1850 bloeien ze weer op en jagen ze vernieuwing en modernisering aan. Dankzij de opkomende industrialisatie in die periode neemt ook in het zuiden en oosten de verstedelijking toe. De functie van de steden verandert geleidelijk. Was menig stad in de negentiende eeuw een vuile, stinkende plaats waar de arbeiders naast de fabriek woonden, de toenemende hygiene en nieuwe inzichten in stedenbouw brengen daarin verandering. Ook na de Tweede Wereldoorlog zet de verstedelijking door, maar veel meer gespreid dan vóór de oorlog. De huidige 100.000+ steden zijn deels oude steden, maar er zijn ook nieuwe bij. Oude steden zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen, jongere steden onder andere Ede, Alphen aan den Rijn en Emmen. Feitelijk wordt een groot deel van Nederland bedekt door stedelijk gebied. Buitenlandse toeristen zitten er niet ver naast als ze het kleine Nederland Singapore aan de Noordzee noemen. Van buitenaf is ons land een haast aaneengesloten stedelijke gebied met mooie parken en grachten. Nederland is een stedenland."Overzicht van de Nederlandse stadsgeschiedenis aan de hand van oude kaarten en afbeeldingen.

Beschikbaar
Martin Berendse
Nederlands
De weg van de wederopbouw
Boek

De weg van de wederopbouw van Rhenen tot Arnhem, het bouwen en de tijdgeest ([2016])

Beschikbaar
Nederlands
Grote werken
Boek

Grote werken hoe Maas en Waal welvarend werd ([2017])

Beschikbaar
Peter Deurloo
Nederlands
Het bedwongen bos
Boek

Het bedwongen bos Nederlanders & hun natuur ([2022])

Verhandeling over de veranderende verhouding van Nederlanders tot de natuur door de eeuwen heen, en de gevolgen van deze ontwikkeling.

Beschikbaar
Dik van der Meulen
Nederlands
Epe mien däärpien. 3, 'Ik vergeat 't nooit'
Boek

Epe mien däärpien. 3, 'Ik vergeat 't nooit' (augustus 2018)

Beschikbaar
Gert van den Esschert
Nederlands
De brug
Boek

De brug de oude Rijnbrug van Arnhem ([2018])

Het verhaal van de in 1935 opengestelde eerste Arnhemse Rijnbrug geplaatst in de context van de geschiedenis van de stad.

Beschikbaar
Ingrid Jacobs
Nederlands

Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.