Opname: 2009
"Het heeft lang geduurd alvorens het besef begon door te klinken dat de muziek van de Bohemer Jan Dismas Zelenka (Lounovice 1679 - Dresden 1745) er echt toe doet. En zoals zo vaak zien we dan dat de eerste initiatieven tot die opleving worden genomen in het geboorteland van de componist. En dan te bedenken dat in de achttiende eeuw de componist juist alom werd geprezen om zijn originele invallen en fascinerende oeuvre, waaronder niet door de minsten: zo gaven componisten al Telemann en Bach hoog op van Zelenka's componeerkunst. Maar hoe inventief ook het contrapunt, hoe moedig ook de harmonische wendingen en zijn gevoel voor melodische ontwikkeling: na zijn dood in 1745 verdween zijn werk geleidelijk aan in de poel van het onbekende en onbeminde." (Opus Klassiek)
"Sopraan Ann Monoyios concerteert uitgebreid in heel Europa en Noord-Amerika in een breed scala aan repertoire, waaronder opera, oratorium, kamermuziek en recitals. Hoewel zij vooral specialist is in de uitvoering van barok- en klassieke muziek, strekt haar repertoire zich uit van Bach tot Grieg, Britten en de Falla. Ze heeft samengewerkt met de belangrijkste barokspecialisten, waaronder Gustav Leonhardt, Frans Brueggen, Christopher Hogwood, John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe, Reinhard Goebel en Nicholas McGegan. Ze was solist op tournees door Europa en Azië met Tafelmusik, en is te horen op hun opnames van heilige werken van Haydn, met name The Creation. Als barokspecialist is mevrouw Monoyyios in heel Europa te zien geweest in producties van barokopera's." (Tafelmusik)
"Antoine Busnois was een Vlaams polyfonist en dichter in de vroege renaissance. Hoewel hij ook geestelijke muziek heeft gecomponeerd zoals motetten, was hij vooral een van de beroemdste 15e-eeuwse componisten van wereldlijke liederen. Na de dood van Guillaume Dufay gold hij als de voornaamste vertegenwoordiger van de Bourgondische School. Busnois was in zijn tijd een gereputeerd componist, allicht de bekendste musicus in Europa tussen Guillaume Dufay en Johannes Ockeghem. Busnois schreef sacrale en wereldlijke muziek. Van zijn sacrale muziek zijn overgebleven : twee missen van het cantus firmus-type en acht motetten. Aannemelijk is dat een flink deel van het oeuvre niet bewaard is gebleven." (Wikipedia)
Opname: 2000
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.