"Gregorio Allegri was een Romein, priester en componist van kerkmuziek uit de barok. Zijn bekendste werk is het Miserere (Psalm 51), dat hij in 1638 componeerde. Het stuk is geschreven voor twee koren, het ene vier- en het ander vijfstemmig. Dit stuk wordt nog jaarlijks op Goede Vrijdag in de Sixtijnse Kapel uitgevoerd. Paus Urbanus VIII was er zo op gesteld, dat hij bepaalde dat het werk niet buiten het Vaticaan mocht worden uitgevoerd, op straffe van excommunicatie. Toch werden er afschriften gemaakt. Zo kon Wolfgang Amadeus Mozart op zijn 14e jaar tijdens zijn eerste reis door Italië dit stuk kopiëren door het op één auditie uit het hoofd te leren en op te schrijven." (Wikipedia)
Op 22 april 2018 zingt het Nederlands Kamerkoor het titelstuk van deze CD in het Muziekcentrum, Enschede.\n\n"The Sixteen onderscheidt in katholieke koormuziek slechts drie truly great composers. Het zijn de renaissance-Spanjaard Tomás Luis de Victoria, de 20ste-eeuwse Fransman Francis Poulenc en de hedendaagse, tegenwoordig veelgezongen Schot James MacMillan. Als een kleurgevoelige glas-in-loodzetter plaatst hij scherven uit renaissance, romantiek en Russisch-orthodoxe kerk samen in schurend moderne zetting. Daarbij houdt de praktiserende katholiek graag rekening met de technische vermogens van niet-professionele groepen die smachten naar uitdagende, betekenisvolle koormuziek. Soms ontaardt MacMillans aanpak in een vroom tuttifrutti. Maar op z¿n best levert de componist koorklanken met stevige zuignapjes. Neem de driedelige Tenebrae Responsories: met een giftige harmonische verkleuring snijdt MacMillan het verraad aan waarmee Jezus' gang naar Golgotha begint." (Guido van Oorschot, Volkskrant; 4 uit 5 sterren)
Bevat tevens: Festina lente ; Sarah was ninety years old / performed by the Orchester der Beethovenhalle Bonn ; dir. by Dennis Russell Davies.
"Gregorio Allegri was een Romein, priester en componist van kerkmuziek uit de barok. Zijn bekendste werk is het Miserere (Psalm 51), dat hij in 1638 componeerde. Het stuk is geschreven voor twee koren, het ene vier- en het ander vijfstemmig. Dit stuk wordt nog jaarlijks op Goede Vrijdag in de Sixtijnse Kapel uitgevoerd. Paus Urbanus VIII was er zo op gesteld, dat hij bepaalde dat het werk niet buiten het Vaticaan mocht worden uitgevoerd, op straffe van excommunicatie. Toch werden er afschriften gemaakt. Zo kon Wolfgang Amadeus Mozart op zijn 14e jaar tijdens zijn eerste reis door Italië dit stuk kopiëren door het op één auditie uit het hoofd te leren en op te schrijven. Miserere is tevens ook een van de bekendste stukken uit de late Renaissance. Miserere mei, Deus (Latijn voor Wees mij genadig, o God) is een psalmcompositie in barokmuziek door Gregorio Allegri van de boetepsalm 51 van koning David." (Wikipedia)
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.