"The Hadza Bushmen is a hunter and gatherer group from the east African rift valley of Tanzania. Although Western culture has filtered in (they drive trucks to the doctor for medical assistance), they still have their own distinct click lout language, and their traditional songs and chants are still well integrated into daily life, where music is tagged to specific tasks and events. The first disc here collects field recordings of solo, duo, and trio chants and malimba (thumb piano) pieces, some with zeze (a bowed stick zither) accompaniment. The second disc consists of larger group choral chants, and features sparse but steady percussion and whistling. Although intended for scholarly and archival use, Hadza Bushmen of Tanzania has moments of simple but intricate beauty, particularly on the tracks where vocal, malimba, and the zeze fiddle are combined." (Allmusic)
Marguerite Taos Amrouche (1913 - 1976) kwam uit een Algerijnse Berber-familie en was een zangeres en romanschrijfster. Geboren in Tunis werkte en woonde lij het grootste deel van haar leven in Frankrijk. Zij raakte geïnteresserd in haar Berber-achtergrond. Daarom begon zij in 1936, in samenwerking met haar broer Jean en haar moeder, Kabyle-liedjes te verzamelen en te interpreteren. In 1937-38 presenteerde ze haar repertoire in Parijs en München. Het label BAM heeft haar in 1967 een deel van dit repertoir laten vastleggen en op lp uitgebracht. Op dit album zijn deze traditionele gezangen uit voorbije eeuwen terug te horen. Een bijzonder etno-musicologisch document. (GR Muziekbank)
De Dogons maken niet meer dan 3% uit van de bevolking van Mali. Dit in aantallen kleine volk heeft echter wel een grote rijkdom in eigenheid. In religie, maatschappijke organisatie en cultuur. Zij wonen op rotsformaties in het hete, gortdroge gebied waar de Sahel overgaat in de Sahara. In 1996 zijn voor deze cd op een aantal locaties opnames gemaakt van de muziek en de gezangen. De onmisbare begeleiding in alle aspecten van het religieuze, sociale en dagelijkse leven. Te horen zijn onder meer percussie, fluiten en citer. De gezangen voor religieuze vieringen, trouwplechtigheden, besnijdenissen, begravenissen, festen, voor onder het werk, enzovoorts. (GR Muziekbank)
Luit-harp-achtige instrumenten zijn al eeuwen een belangrijk middel voor expressie in West-Afrika. De hieruit ontwikkelde kora wordt wel als de meest verfijnde vertegenwoordiger van deze instrumenten gezien. Met de immigratie van Malinezen is het geluid van de kora ook in Westerse landen doorgedrongen. Op dit album (eerst op lp uitgebracht in 1970) zijn echter de puur traditionele speelwijzen vastgelegd. Die een integraal onderdeel uitmaken van de cultuur van het volk de Mande. Het spel op de kora wordt vooral beoefend door djéliw, ook wel bekend als griots. Troubadours die van oudsher een formele rol vervullen in de verslaglegging van belangrijke gebeurtenissen. Dit album laat de roots horen waaruit het internationale succes van de hedendaagse West-Afrikaanse musici is voortgekomen. (GR Muziekbank)
Op locatie opgenomen door Charles Najman en Emmanuelle Honorin in de dorpjes Fond-Des-Nègres et Fond-Des-Blancs. Muziek van het platteland, trouw aan de locale tradities. Een gevarieerde verzameling. De ensembles spelen ieder diverse stijlen als rara, contradanse, plka, menuets en de rituele, ceremoniele vaudou. Meteen cd-boekje met gedetaileerde beschrijvingen in het Engels en Frans.(Vrij naar 'Pointculture'. GR Muziekbank).
De Comoren - gelegen voor de kust van oostelijk Afrika ten noorden van Madagascar - is eeuwenlang een smeltkroes van culturen geweest. Met Afrikaanse, Arabische, Perzische en Europese invloeden. Die in traditionele muziek samen tot een nieuw geheel zijn gesmeed met een grote diversiteit van stijlen. Dit album biedt een overzicht van die rijke traditie. (GR Muziekbank).
Traditionele percussie uit Guinée. Met medewerking van de erkende grootmeester op de balafoon El Hadji Djeli Sory Kouyate. (G.R. Muziekbank).
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.