Geschiedenis van de oprichting, het turbulente verenigingsleven en de invloed van diverse individuen van de kunstkring de Ploeg.
De Nederlandse muziek wordt nog al eens gezapigheid verweten. Dat er ook uitzonderingen zijn, bewijst het werk van Daniel Ruyneman (1886-1963). Diverse malen in zijn leven heeft hij zich ingezet voor de erkenning van de hedendaagse muziek. Zo verzorgde hij tegen het einde van zijn leven een geruchtmakende serie met werken van ondermeer Boulez, Stockhausen en Peter Schat. Ruyneman nam destijds stelling in het schandaal rond Matthijs Vermeulen en het Concertgebouw. Wellicht mede door dit conflict, waardoor muziek van Vermeulen en Ruyneman werd geboycot tijdens het Mahler Feest in 1920, besloot Ruyneman zich te vestigen in Groningen. Hier was hij betrokken bij de expressionistische kunstenaars van De Ploeg en verzorgde hij ondermeer de Nederlandse première van "Le boeuf sur le toit" van Milhaud, met wie Ruyneman zich sterk verwant voelde. De cd "De Ploeg Daniel Ruyneman en zijn tijd" geeft een beeld van deze wereld middels vocale en instrumentale muziek van Ruyneman, Ingenhoven, Debussy en Milhaud. (...)
In : Oud Wageningen : mededelingen van de Vereniging "Oud-Wageningen" / : 33 (2005), NR. 2, 40-42
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.