"Met "Rumours" (1977) leverde Fleetwood Mac een van de mooiste en bestverkochte albums in de popmuziek af. Maar liefst veertig miljoen keer ging de plaat over de toonbank. Terug in de studio begonnen de problemen. Want hoe volg je in hemelsnaam zon succes op? Behoedzaam kozen de muzikanten voor de weg van de minste weerstand: een dubbelalbum waar iedereen al zijn liedjes op kwijt kon. De componisten mochten zelf ook bepalen hoe hun liedjes zouden gaan klinken. Kosten noch moeite werden gespaard om het succes van "Rumours" te evenaren. Voor Stevie Nicks en Christine McVie was dat prima. Hun songs ademden de sfeer van het succesalbum en voegden daar ook iets van wereldwijsheid aan toe. Zanger/gitarist Lindsey Buckingham dacht daar heel anders over. Hij was in de ban geraakt van de punk en New Wave die in de tussentijd waren opgekomen. Alles wat neigde naar het kopiëren van het succesgeluid torpedeerde hij met vervormde gitaren die een schril en tegendraads geluid creëerden. In eindeloze sessies werden talloze versies van liedjes opgenomen, vaak na verhitte discussies. Zo bleven op de snijtafel prachtige opnames liggen, zoals de versie van "Brown Eyes" waarvoor de oorspronkelijke bandleider Peter Green vanuit Engeland was overgevlogen. Uiteindelijk werden de vervormde gitaren beperkt tot Buckinghams eigen songs. Was het maken van "Tusk" alleen maar kommer en kwel? Nee, op sommige dagen vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Zoals in het majestueuze titelnummer, de ballad "Beautiful Child" en "Sara", dat de grote hit van de plaat zou worden. Met een kritischer songkeuze en een producer van buitenaf was er op de golf van creativiteit wellicht een briljant album uitgerold, nu werd "Tusk" meer een peperduur uitgevoerd schetsboek. Dat er slechts vier miljoen in plaats van veertig miljoen werden verkocht, spreekt boekdelen. Toch kent het album fervente voorstanders en dat is wel te begrijpen. Vooral de afsluitende vierde plaatkant is sfeervol. Deze 3CD-heruitgave bevat een CD met outtakes en een CD met een volledige alternatieve uitvoering van het album, met o.a. de nooit eerder uitgebrachte "Brown Eyes"-versie met Peter Green." (Jan vd Plas, Oor)
Kamp Tusk is het toneel van het tv-programma Tusk waarin twee bekende Nederlanders die een conflict met elkaar hebben het gesprek aangaan.
Onze website en deze zoekfunctie is vernieuwd en we werken er op dit moment hard aan om de laatste puntjes op de i te zetten. Mis je bepaalde functionaliteiten, dan vind je hieronder tijdelijk nog de link naar oude zoekfunctie.