13 september 2022

Babybrein

Babybrein
Klik op de foto voor een vergroting

Op 29 juni hebben we in Rozet met een miniconferentie afscheid genomen van Rozet collega's Joke en Petra. Ze waren ontzettend blij met alle mooie cadeaus en lieve woorden. Tijdens deze bijeenkomst gaf professor Sabine Hunnius een presentatie over het babybrein. Hier zagen we hoe het brein van een baby functioneert en hoe slim een baby eigenlijk is.

Professor Sabine Hunnius vertelde onder andere hoe belangrijk afgestemde interactie is voor de taalontwikkeling; oftewel baby’s en kinderen leren het meeste wanneer er ‘live’ interactie is. Dat is veel effectiever dan bijvoorbeeld een kinderprogramma op de televisie. Bij het voorlezen zie je waar de aandacht van het kind naartoe gaat: daar kun je direct op inspelen. Vergelijk een kind achter de televisie met voorlezen uit een boekje over dieren en dat de voorlezer over de olifant blijft praten, terwijl het kind al lang met zijn aandacht bij de apenkooi zit.

Een ander argument voor interactief voorlezen is dat kinderen het nog lastig vinden om de link te leggen tussen iets wat ze in het boek of scherm zien en wat echt bestaat. Dan helpt het om context te geven en bijvoorbeeld te vertellen over de olifant die je in de dierentuin hebt gezien.

Bij interactieve media is de aanbeveling geen tablets of smartphones voor kinderen onder de twee jaar. De dagelijkse praktijk is anders, nu kinderen al van vroege leeftijd dagelijks met een tablet of smartphone spelen. Momenteel is er nog weinig bekend over de effecten van schermtijd, maar de eerste studies suggereren dat kinderen dan meer slaapproblemen hebben. Al heeft tabletgebruik niet alleen negatieve impact, eerste berichten uit onderzoek laten zien dat het wel positief is voor de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Wil je meer weten over het onderzoek van Sabine Hunnius over het babybrein? Haar boek is in de bibliotheek te vinden: Het babybrein – Sabine Hunnius – Rozet

Wil je meer weten over het babybrein? Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief van het Baby and Child Researchcenter: Magazine_Spring2022_spread.pdf (babyandchild.nl)

Deel dit item