Tijd van Monniken en Ridders

Na de val van het Romeinse Rijk duurt het bijna vierhonderd jaar voor een bron de naam van het dorp Arnhem vermeldt. In 893 verschijnt de naam in een boek uit de Abdij van Prüm. Deze abdij is de baas over Arnhem en bestuurt het dorp. In deze vroege middeleeuwen bestaat Arnhem uit een kerk en enkele boerderijen. De Arnhemmers leven zelfvoorzienend: ze verbouwen hun eigen eten, maken hun eigen kleding en gereedschappen.

Heb je interesse in de activiteiten van dit tijdvak? Neem contact met je adviseur van Rozet.

Sandra Booltink is kledingontwerper voor theaterproducties. Samen met de leerlingen gaat ze aan de slag met middeleeuwse ambachten en technieken. Want hoe maakten de Arnhemmers hun kleding in de tijd dat er nog geen kledingwinkels waren?

Erfgoedexpert in de klas

Rond het jaar 800 behoorde Arnhem tot het rijk van Karel de Grote. Deze keizer woonde soms in Nijmegen en zal beslist ook wel door Arnhem gereisd zijn. Maar hoe bestuurde hij zijn enorme rijk? De erfgoedexpert komt naar school en vertelt de leerlingen precies hoe je met het leenstelsel de baas kunt zijn over een groot rijk.

Kunstenaar in de klas

Van wol naar trui: mode uit de Middeleeuwen met Sandra Booltink van De Kleedkamer

Samen met kledingontwerper Sandra Booltink ontdekken leerlingen hoe de middeleeuwse Arnhemmers kleding maakten. Er schuilt veel werk achter één broek of trui. Leerlingen gaan wol kaarden, spinnen en weven. Ook worden de stoffen met planten geverfd. Met de gemaakte stofjes ontwerpen ze middeleeuwse kleding.

Bezoek aan culturele omgeving

De basis van wol is natuurlijk het schaap. Rondom Arnhem grazen op meerdere plekken schapen.

Digitale Scheurkalender

Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.

Ga naar Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.