In Arnhem rommelt het in deze tijd flink. Zo heeft het stadsbestuur het idee om de begraafplaats rondom de Eusebiuskerk te verplaatsen naar buiten de stadsmuren, zodat er grote huizen naast de kerk gebouwd kunnen worden. De bevolking komt daardoor twee jaar lang in opstand: alleen criminelen en ongelovigen worden van oorsprong buiten de stad begraven! Arnhem staat in de 18e eeuw in verbinding met de hele wereld. Sommige rijke families in Arnhem hebben plantages in Suriname of Nederlands-Indië. Hoe zag hun leven in Arnhem er uit? Hoe kleden ze zich? Welke objecten uit verre landen gingen dagelijks door hun handen? En... leefden er eigenlijk alleen witte mensen in de stad? Nee dus…. Ben je geïnteresseerd in onderstaande activiteiten? Neem dan contact met je Rozet adviseur.
Met danser Farida Nabibaks maak je kennis met Anna van Vossenburg, een vrouw met Afrikaanse roots die op Huis Zypendaal gewerkt en gewoond heeft. Wat is het verband tussen deze tijd en BlackLiveMatter of de viering van Keti-Koti?
Met Hart en Have leren de leerlingen over het leven van Arnhemmers die plantages hadden in de Amerika’s of Nederlands Indie en wat dat voor hun levens in Arnhem betekende.
In de achttiende eeuw wordt voor het eerst het luchtruim veroverd door mensen. Door de gebroeders Montgolfier wordt de luchtballon uitgevonden. Voor de eerste vlucht zouden eigenlijk criminelen in het mandje gestopt worden. Zij ontliepen dan hun straf bij de guillotine. De leerlingen leren in deze les over de werking van katrollen bij de guillotine en opstijgende hete lucht van de luchtballon.
Hart en Have leidt de klas rond in Zypendaal, het buitenverblijf van de familie Brantsen, waar de kinderen kennismaken met Otto, een jongen die daar in deze eeuw gewoond heeft.
Na het bezoek bieden ze verschillende beeldende activiteiten in de klas aan die dieper in gaan op de gewoontes van rijke families in Arnhem. Trends die overgewaaid zijn uit de hele wereld zoals:
Maak kennis met Anna van Vossenburg, Anna van Vossenburg werkte bij de familie Brantsen, die plantages in Suriname hadden. Anna komt oorspronkelijk ook uit Afrika.
Quaco werkte op Kasteel Rozendael, bij Arnhem. Hij werd als 9-jarige jongen vanuit Guinee, Afrika, tot slaaf gemaakt en kwam als 16-jarige jongen via Suriname in Nederland terecht.
Breng de geschiedenis tot leven met een bezoek aan Huize Zypendaal of Kasteel Rozendaal en ontdek hoe de levens van Otto en Quaco waren.
Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In 12 onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.
Ga naar de website van de Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.