In de 17e eeuw bestuurt een nieuw soort elite Arnhem. Eerder waren het alleen de mensen van adel die het voor het zeggen hadden, maar door het vele handelen van de Republiek der Verenigde Nederlanden ontstaat een nieuwe laag in de samenleving: de regenten. Deze koopmansfamilies hadden ook in Arnhem de politieke macht in handen.
Onder leiding van legerleider Maurits van Oranje worden de vestigwerken om de stad flink verstevigd. Joan Blaeu maakt in de 17e eeuw een zeer accurate tekening van hoe Arnhem uitzag. Deze is tegenwoordig in het Erfgoedcentrum te zien.
De regenten hadden veel bijzondere mode. Veel mensen liepen in zwarte kledij en grote, witte, ronde kragen, gemaakt uit het fijnste kant. Hart en Have nemen de leerlingen mee naar de 17e eeuw. Ze fotograferen de leerlingen in zulke kledij, waarna de lkinderen een zelfportret maken. Volledig in de stijl van de 17e eeuwse meesters als Rembrandt, Jan Steen en Carel Fabritius.
Samen met de Erfgoedexpert leren de leerlingen over misschien wel de meest belangrijke kaartenmaker uit de geschiedenis van Nederland: Joan Blaeu. Hoe maakte hij zijn kaarten en waarom was zijn atlas zo beroemd? De kaart die Blaeu maakte van Arnhem, nemen de leerlingen onder de loep. Zijn er nog sporen in het stratenplan van nu te vinden die teruggaan op de 17e eeuw?
Geschiedenis is overal, ook in Arnhem. Beleef samen met je klas bijzondere verhalen van je stad via de digitale scheurkalender op je digibord. In twaalf onderwerpen ontdek je wat er tijdens de landelijke tijdvakken in Arnhem gebeurde en zelfs meer! De ideale cultuursnack voor tussendoor.
Ga naar Digitale Scheurkalender en log in met ErfgoedcentrumRozet.
Kaartenmakers zorgden er in de 17e eeuw voor dat hun zeekaarten zo exact mogelijk waren, zodat alle schepen precies wisten waar ze heen moesten. Een van de beroemdste kaartenmakers was Joan Blaeu. Zijn twaalfdelige atlas is nog op maar zeven plekken in Nederland te vinden, waaronder bij het Erfgoedcentrum in Rozet. Sid laat je precies zien wat er allemaal in te zien is.
Voor het project Adopteer een tijdvak maakte onze partner Hart en Have cultuureducatie een mooie lessenserie over het rariteitenkabinet. Benieuwd? Leer en maak mee!