Voor ons project Adopteer een tijdvak maakte onze partner Hart en Have cultuureducatie een mooie lessenserie over het rariteitenkabinet. Benieuwd? Leer en maak mee!
Rariteiten zijn bijzondere dingen. Bijzondere dingen verzamelen, dat doet de mens al sinds heugenis. Maar in de 17de eeuw, toen de ontdekkingsreizigers allerlei vreemde spullen van over de hele wereld mee terug namen naar Europa, begon er een ware verzamelgekte. En wij gaan het dunnetjes overdoen.
In de introductieles kom je er achter hoe het rariteitenkabinet is ontstaan. Daarna gaan we in 6 lessen leren, ontdekken en vooral ook zelf maken. We nemen je mee over de hele wereld, van Suriname naar Nieuw Zeeland en vliegen door de tijd van 1600 naar 2022. Laat je verrassen en verras ons uiteindelijk met jouw eigen rariteitenkabinet door je resultaten te delen.
Wat is een rariteitenkabinet? Hoe is het ontstaan? En waarom vonden mensen zo’n kabinet zo interessant? Je leert het in deze les!
Insecten, dat zijn toch die kriebelbeestjes, die zoemers en prikkers….? Als je denkt dat insecten in Nederland al vervelend zijn, dan moet je eens in de tropen kijken. Daar zijn ze pas groot, eng en gevaarlijk.
Ga mee op insectenjacht!
Open hier de les en druk daarna op ‘Start Slide Show’.
Iedereen raapt wel eens een steen op en stopt die in zijn jaszak. Stenen lijken zo gewoon, maar ze zijn eigenlijk heel bijzonder. Door stenen te onderzoeken kun je veel leren over het ontstaan van de wereld. Natuurlijk moet je zelf ook je eigen stenenverzameling maken; hup naar buiten!
Planten zijn lieflijk, planten zijn mooi, planten ruiken heerlijk, planten zijn eetbaar. Planten steken, planten stinken, planten zijn giftig, het is allemaal waar. Wist je dat de aardappel een plant is die met de ontdekkingsreizigers mee naar Europa is gekomen? Pluk buiten in de tuin of op straat tussen de stoeptegels verschillende plantjes. Die heb je nodig voor je eigen herbarium. Wat dat is, een herbarium, dat leer je (naast nog een heleboel andere dingen), in deze les.
Zou jij dat durven, zonder navigatie, zonder landkaart, op een zeilboot zonder motor de zee op gaan en maar kijken waar je uitkomt? De ontdekkingsreizigers uit de 16de en 17deeeuw durfden dat wel, ook al was de kans dat je het niet zou overleven erg groot. Dankzij hun reizen weten we nu hoe de wereld er uit ziet en waar de verschillende landen en werelddelen liggen. Wees niet bang, we sturen jullie niet zomaar de zee op, maar je gaat wel een eigen landkaart maken van je zelfbedachte land.
Iets wat echt niet mag ontbreken in je rariteitenkabinet, is een vreemd dier in een potje. Ieder natuurhistorisch museum heeft een verzameling van de meest eigenaardige soorten. Kijk je ogen maar uit, want je gaat je eigen dier in een potje maken.
Jullie gebruiken nog maar heel weinig echt geld zoals briefgeld en munten. Alle betalingen gaan tegenwoordig digitaal. Munten hebben iets bijzonders; ze vertellen een klein verhaaltje over het land waar ze vandaan komen.
Hoe ouder de munt is, of hoe zeldzamer de munt is, dat bepaalt de waarde. In deze les ga je iets doen wat eigenlijk niet mag; je gaat je eigen munten maken! Vals geld???